Учените поведоха битка с месото, сирената и захарта

За пореден път специалистите доказаха истинността на максимата, че за всяко нещо трябва да има мярка. Оказа се, че консумацията на месо и сирена в големи количества на средна възраст е също толкова опасно, колкото и тютюнопушенето. Тази новина съобщиха медици от университета на Южна Калифорния. Преждевременната смърт сред хората, надхвърлили 50-годишна възраст, които включват много животински протеини в менюто си, се среща два пъти по-често. Рискът да се разболеят от рак нараства 4 пъти, а това е сравнимо със статистическите данни за тютюнопушенето. Причината според експертите е, че протеините подхранват туморите  и ускоряват процеса на стареене на клетките.

Учените препоръчват на хората да намалят количеството на продуктите от животински произход в храната си, да преминат на риба, боб и леща. При тегло от 57 килограма човек трябва да консумира не повече от 45-50 грама протеини на ден. Експертите съветват хората на средна възраст да ядат по 0,36 грама протеини на 450 грама от собственото си тегло. В бургера има 30 грама, в резенче бекон - 3 грама, а в бифтек - 70 грама.

Изследването на американските учени е обхванало група от 6400 човека. Продължило е 18 години. То е установило още, че протеините от растителни продукти са полезни за здравето.
Като цяло учените препоръчват да не се правят резки промени в храненето. Освен това месото не бива да се изключва напълно от менюто, тъй като чрез него в организма постъпват важни витамини и минерали.

Докато американските медици водеха битка с месото и сирената,
Световната здравна организация (СЗО) се захвана със захарта. Според специалистите тя трябва да е само 5 процента от приетите калории за деня, за да бъдат намалени рисковете за здравето. Препоръките се основават на „целокупността от доказателства за връзката между приема на свободна захар, телесното тегло и кариесите”, се казва в съобщението на организацията.

Свободни захари например са монозахаридите и дизахаридите, които се добавят в храните от производители, готвачи, потребители. Те присъстват и естествено в меда, сиропите, плодовите сокове, плодовите концентрати и др.

Хората трябва да се стремят да ограничат захарите до 5 процента, препоръчва „условно” СЗО, но отбелязва, че „силно препоръчва” те да не са повече от 10 процента от дневния прием на калории. „Увеличава се безпокойството, че консумацията на свободни захари, особено под формата на подсладени напитки, увеличава общия енергиен прием и може да намали приема на по-полезни храни”, заявиха от СЗО. Това може да доведе до „нездравословен начин на хранене, напълняване и увеличен риск от незаразни болести като сърдечносъдови, диабет и рак”.

Пет процента от общия енергиен прием се равнява на около 25 г захар дневно (около 6 чаени лъжички) за възрастен с нормален индекс на телесна маса. В много от съвременните храни обаче е добавена захар, което не се отчита от потребителите. В една лъжичка кетчуп например има лъжичка захар. За някои хора, включително и деца, изпиването само на една подсладена газирана напитка дневно би надхвърлило препоръчваната от здравната организация граница.

Ако все още не сте наясно какво е най-здравословно да сложите на трапезата си, черпете направо от извора. В случая вземете пример от най-възрастната жена в света, японката Мисао Окава, която на 5 март навърши 116 години. Според нея дълголетието е просто нещо - достатъчно е да ядеш суши, изобщо добре да си похапваш, а също много да спиш. Освен това да имаш много здрава психика, уточняват лекарите й. „Госпожа Окава се храни добре по три пъти на ден и спи по 8 часа. Тя обича суши, особено от скумрия, а също ориз на пара с оцетен сос”, разказва Томохито Окада, ръководител на дома за възрастни хора, където Окава живее през последните 18 години.

Средната продължителност на живота на японките е 85,9 години, а на мъжете - 79,6 години, а една и може би основна причина за дълголетието им е здравословните храни, с които изобилства менюто им. (ЖД)


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 91