Червеното вино – универсалният лечител
Анализирайки статистиката на смъртността в Америка и Франция, медиците дошли до неочаквани изводи.
Когато сравнявали хора с еднаква степен на предразположеност към сърдечно-съдови заболявания (кръвно налягане, ниво на холестерола, употреба на мазнини, тютюнопушене), се оказало, че във Франция смъртността вследствие на сърдечни пристъпи е с 35-36% по-ниска, отколкото в САЩ, независимо че французите имат слабост към мазни храни.
Учените нарекли това явление „френски парадокс” и впоследствие му посветили множество изследвания, като основно се съсредоточили върху хранителните навици на хората.
Така категорично било доказано, че смъртността от коронарна недостатъчност е обратнопропорционална на употребата на алкохол. Сред спиртните напитки обаче най-вече червеното вино притежава ярко изразен превантивен ефект по отношение на сърдечно-съдовите заболявания.
Затова и никак не е случайно, че французите от векове съхраняват предаността си към гроздовия еликсир. Средният парижанин изпива поне две чаши висококачествено вино на ден.
На виното се приписват следните положителни за здравето ефекти:
• повишава апетита;
• усилва секрецията на ендокринните жлези;
• помага за отделянето на сокове от жлъчката и за поддържане на нормална киселинност в стомаха;
• разширява кръвоносните съдове;
• притежава антибактериални свойства и извежда токсините от организма;
• нормализира обмяната на веществата;
• подобрява съня;
• укрепва организма;
• повишава имунитета и тонуса;
• обогатява организма с микроелементи и аминокиселини;
• пречи на развитието на атеросклерозата;
• забавя стареенето на клетките и подобрява състоянието на кожата;
• предотвратява възникването на онкологични заболявания;
• снижава холестерола в кръвта;
• пречи на развитието на кариеси и образуването на зъбен камък;
• служи като прекрасна антистрес терапия.
Но истинска революция предизвика откриването на веществото резвератрол. То се съдържа в червеното вино и е едно от най-силните антиоксиданти. Освен това предпазва от калциране на съдовете и от други дегенерационни процеси.
Заставайки зад здравословните ефекти на червеното вино обаче, учените не пропускат да споменат, че употребата му задължително трябва да бъде с мярка. Тук можем да се доверим на французите – две чаши на ден. Рисковете от сърдечно-съдови заболявания при непиещи хора са еднакви с тези при прекаляващите с благородната напитка.