Шоколадът и червеното вино предпазват от диабет
Черният шоколад, червеното вино, чаят и горските плодове предпазват от диабет благодарение на съдържащите се в тях флавоноиди.
Британски учени установиха, че високият прием на флавоноиди е свързан с по-ниска инсулинова резистентност и по-добро регулиране на глюкозата в кръвта.
На флавоноиди са богати също ябълките, кромидът, броколито.
Тези биоактивни съединения намаляват възпалението, свързвано освен с диабета със затлъстяването, сърдечносъдовите заболявания и рака.
Учените от Университета на Източна Англия и лондонския Кингс колидж са работили със здрави жени, които са попълвали анкетни карти. Те са анализирали техни кръвни проби за инсулинова резистентност, която е признак за диабет тип 2.
Други лекари обаче препоръчват хората да наблегнат на богатите на флавоноиди плодове и зеленчуци и да ограничат червеното вино и шоколада, защото при тях ползата за здравето отстъпва пред големия брой калории и съдържанието на алкохол.