- Д-р Тасков, на каква възраст най-рано се появява очното перде и имат ли връзка цветът на очите и начинът на живот с това заболяване?

- Катаракта е дума, която идва от гръцки и означава водопад, т.е. пациентът вижда като през вода. У нас това заболяване наричаме вътрешно перде, което е много точно определение, защото пердето не позволява да се различават ясно обектите зад него. Става въпрос за заболяване на окото, при което човешката леща прогресивно помътнява и зрението на пациента постепенно намалява. Катаракта може да се развие във всяка възраст, включително и при новородени деца - т.нар. вродена катаракта. Най-често се диагностицира след 60-65 г. Все още не е изяснена причината за заболяването. Доказани рискови фактори са ултравиолетово лъчение, тютюнопушене, прием на кортикостероиди, диабет, очна травма. Няма медицинско проучване, което да доказва връзка между цвета на очите и риска от катаракта. Неприятният факт е, че в момента над 20 милиона души по света са слепи заради катаракта.

Д-р Георги Тасков, офталмолог и хирург в очния медицински център "Луксор"

- Може ли пердето да се премахне с някакви консервативни средства – капки, хапчета, добавки, мазила?

- Единственото лечение е оперативното! В миналото имаше схващане, че пердето трябва да "узрее", за да се оперира. Тази концепция отдавна не е актуална. Колкото по-рано се направи операцията, толкова по-бързо е възстановяването и по-малко са рисковете. Най-подходящият момент за операция е, когато пациентът започне да изпитва затруднения във всекидневието или при намаление на зрителната острота под 30% от нормата. При операцията с помощта на модерни технологии помътнялата човешка леща се раздробява чрез ултразвук и изсмуква през разрез от около 2 мм с помощта на специален много тънък инструмент. През същия отвор се имплантира изкуствена мека вътреочна леща, която замества човешката. Стандартните лещи са еднофокусни и осигуряват добро зрение за далеч, а при четене и работа с компютър трябва да се използват очила. Вече се разработиха и мултифокални лещи, чрез които зрението е ясно и наблизо, и надалече без очила. Те са изключително подходящи за хора в активна възраст.

- Кой е най-модерният метод за операция при перде и с какво той е различен от рутинните методи?

- Най-модерният метод е фемтосекундната лазерна катарактална хирургия. При нея се ограничава до минимум човешката намеса в операцията. С фемтосекунден лазер се извършват с неповторима точност ключовите етапи в операцията, които в близкото минало се правеха от ръката на хирурга. Следоперативните резултати са много по-предвидими, практически рискът се свежда до минимум, а пациентите възстановяват зрението си по-бързо. Фемтосекундните лазери  се използват за първи път за лечение на катаракта през 2008 г. в Европа и 2010 г. в САЩ. Най-новите апарати бяха представени през 2013 г. в Амстердам и само година след това в България технологията бе достъпна в Пловдив и София.

- Все повече хора се решават да махнат трайно очилата чрез операция. Кога тя се препоръчва и има ли някакъв риск за зрението години след интервенцията?

- Лазерната корекция на зрението при късогледство, далекогледство и астигматизъм е процедура, която повишава качеството на живот на пациентите. Тя премахва зависимостта от помощни средства - очила или контактни лещи, всяко от които има своите недостатъци. С очилата се вижда ясно само през центъра на стъклото, а периферното зрение е ограничено от рамката на стъклото. Те променят образа, който пациентът възприема, като при късогледство той е по-малък от действителния, а при далекогледство - по-голям. С контактните лещи няма влошаване на периферното зрение и промяна в размера на обектите, но съществува опасност да се внесе инфекция в очите. Дългогодишното носене на контактни лещи може да доведе до влошено изхранване на роговицата с последваща непоносимост към употребата им. Затова много хора избират трайното коригиране на диоптъра по хирургичен път чрез лазерна корекция. Тя е подходяща за пациенти над 18 г., които нямат промяна в диоптъра си през последната година. Преди операцията със специални апарати се замерват много точно параметрите на очите, които впоследствие се залагат в лазера при самата корекция. За всеки пациент се подготвя предварително индивидуален план на лечение, съобразен с особеностите на очите му. Лазерната корекция позволява отстраняване не само на стандартните рефракционни аномалии - късогледство, далекогледство и астигматизъм, но и на аберациите от висок порядък - трилистник, четирилистник, кома и други, които са малко известни в нашето общество. Допълнителното премахване на аберациите от висок порядък осигурява по-високо качество на зрение след процедурата. Лазерната операция продължава около 10 минути за едното око, като самият лазер работи секунди. Пациентите усещат само капки в очите си по време на процедурата. Основният риск е свързан с недокоригиране на диоптрите, особено при по-големи стойности. Съвременните лазери премахват късогледство до 12 диоптъра, далекогледство до 6 диоптъра и астигматизъм до 6 диоптъра. Риск за зрението години след интервенцията имаше при по-старите модели ексимерни лазери преди около 15 години, защото при част от пациентите диоптрите се възвръщаха. Със съвременната лазерна технология процедурата по отстраняване на диоптри е една от най-сигурните манипулации не само в офталмологията, но и в медицината като цяло.

Сподели във Facebook