Семейство създаде уникална биоферма за гъби шийтаке
Съпрузите Диана и Атанас Димовски и 26-годишната им дъщеря Тоника вече успешно продават екзотичните за България гъби шийтаке, които са деликатес в Азия и Западна Европа. Те влагат около 10 000 лева лични средства в начинанието преди година и превръщат двора на наследствена къща във великотърновското село Хотница в малка биоферма.
„Гъбите шийтаке се наричат още императорски гъби, те са с превъзходно качество, имат лечебни свойства и са отлични за вегани и вегетарианци. Отглеждаме ги по японска технология, като заразяваме дъбови трупи с качествен биомицел. Отворите на пъновете се покриват с тапи, за да се запази влажността и да се предотврати появата на странична микрофлора. Плододаването по принцип е два пъти в годината, но по японската технология искаме да достигнем до три-четири пъти. Заразихме дърветата за първи път през март миналата година и брахме гъби през септември и октомври, сега новото бране започна през март“, обясни Тоника Димовска. „За съжаление, гъбата е скъпа, струва 25 лева килограма, но предлагаме малки разфасовки по 200 грама, които струват 6 лева и са достъпни за всяко семейство. Споделяме и здравословни рецепти за приготвяне на гъбите“, каза още Тоника.