Грижа за чревното здраве през зимата – защо е толкова важно?
Студените и кратки дни, липсата на слънце провокират много хора да приемат повече мазни, калорични и сладки храни. Това има своите последствия – недостиг на енергия, безпричинна умора и тежест в стомаха.
Обездвижването и нездравословните навици на хранене могат да намалят полезните бактерии в червата за сметка на нежеланите, вредни бактерии.
Здравето на червата е много важно
Червата са дом на над 100 трилиона различни бактерии. Множество изследвания показват колко важни са тези бактерии за цялостното здраве. Те са ключови „играчи“ за смилането на храната, регулацията на метаболизма. Помагат за намаляване на възпалението и поддържат имунитета.
Известно е, че над 70% от имунните клетки се намират в червата. Ето защо е толкова важно да се грижим внимателно за микробиома на червата.
Как да стане това?
В червата на човек има както „добри“, така и „лоши“ бактерии, а от баланса между тях зависи здравето ни. Равновесието може да бъде лесно нарушено от редица фактори. Освен лошото хранене и липсата на физическа активност през зимните месеци (а и през цялата година), влияние оказват:
- недостатъчният сън;
- боледуването;
- прекомерната употреба на антибиотици и антибактериални средства (изписват се при бактериални инфекции, когато са настъпили усложнения. Те освен патогенните бактерии, унищожават и „добрите“).
Пробиотиците – ключ към поддържането на здравето през зимата

Пробиотиците са живи бактерии и микроорганизми, които могат да допълнят нарушения баланс в червата. Допълнителният прием през зимните месеци е много важен. За кого е важно да обмисля допълнителен прием?
Ако сте изложени на постоянен стрес, ядете полуфабрикати, бързи закуски, храни с високо съдържание на захар или приемате антибиотици, вашият микробиом е изложен на риск. Когато има дисбаланс на „добри“ бактерии или свръхрастеж на „лоши“, ние сме по-податливи на болести и инфекции.
Пробиотиците:
- подобряват вътрешния микробен баланс, като възпрепятстват развитието на болестотворни микроорганизми в храносмилателната система;
- влияят благотворно на храносмилането;
- укрепват имунитета;
- могат да подобрят симптомите, свързани с някои медицински състояния.
Пробиотици се съдържат в много ферментирали храни, като кисело зеле, туршия, кисели краставички, кимчи, кефир, кисело мляко, някои видове сирене, ябълков оцет, мисо (японска подправка), темпе и натто (соеви продукти).
За улеснение на пазара има и пробиотици в капсула. Заложете на качествени продукти като Лакто 4 ВИП за ежедневен баланс и Лакто 4 Форс за оптимален баланс на чревната флора.
Лакто 4 ВИП поддържа нормалния баланс на чревната микрофлора и подпомага общия имунитет на организма.
Комбинацията и съотношението на полезните бактерии, съдържащи се във всяка капсула, е важна за оптималния ефект:
- Lactobacillus acidophilus – 10,46 mg;
- Lactobacillus rhamnosus – 0,69 mg;
- Lactobacillus bulgaricus – 0,62 mg;
- Streptococcus thermophilus – 0,34 mg.
Два от щамовете - Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, влизат в състава на оригиналното българско кисело мляко. Те играят основна роля в чревната микрофлора, като унищожават болестотворните бактерии.
Всяка капсула съдържа 2 милиарда живи лактобацили.
Препоръчителната доза за дневен прием е:
За деца под 1 година – ½ капсула дневно с храната;
За възрастни и деца над 1 година – 1 капсула дневно.

Лакто 4 Форс съдържа 4 млрд. живи лактобацили в една капсула. Препоръчително е да се приема по време и след антибиотична терапия!
Той:
- възстановява и нормализира чревната микрофлора при настъпила дисбактериоза;
- формира естествена бариера срещу вредни и патогенни микроорганизми;
- подсилва имунитета.
Съдържа:
- Lactobacillus acidophilus – 22,84 mg;
- Lactobacillus rhamnosus – 1,53 mg;
- Lactobacillus bulgaricus – 1,10 mg;
- Streptococcus thermophilus – 0,83 mg.
Препоръчителна доза за дневен прием:
Възрастни и деца над 12 год.: 1 до 3 капсули дневно с храната.
И накрая: Направете малки промени в диетата и начина си на живот. Радвайте се на добро здраве!

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.