От лозето до енотеката – местните изби знаят как се посрещат гости
Винопроизводителите в Пловдивския регион приветстваха отличието от авторитетното издание и споделиха, че високата оценка е плод на дългогодишни усилия. „Неслучайно местните изби се обединяваме и формираме интересни винени маршрути. Показваме на посетителите целия процес на производство на вино – от лозето, през производствените помещения, до избите и енотеката. Разказваме им за майсторлъка на старите винопроизводители, историята на региона, предлагаме им развлечения и места за настаняване – въобще цялостен туристически продукт“, обясни пред „Животът днес“ Красимира Кодукова, организатор „Винен туризъм“ към избата в пловдивското село Устина. Експертът отбеляза, че през последните три години ръстът на туристи в избата е огромен – с 200-250%. „От Австрия, Германия и Съединените щати идват най-много чуждестранни ценители на виното. Споделят ни, че не сме комерсиални и затова ги очароваме. Индивидуалният подход към всеки наш гост е формулата на успеха“, категорична е Кодукова. Според наблюденията ѝ все повече българи разнообразяват ежедневието си с винен тур в региона, като съчетават дегустацията на гроздовия еликсир с разходка до различни природни феномени, културни и исторически забележителности в Южна България. Кодукова обобщи, че огромно влияние за престижа на региона оказва участието на Пловдив в различни международни туристически борси. Миналата година градът беше и домакин на винения конкурс Concours Mondial de Bruxelles, който привлече професионалисти във винената индустрия от цял свят и много журналисти. В региона се организират множество празници на виното и фестивали, на които има възможност за популяризиране на продукцията на местното винопроизводство. Любителите на Дионисиевата напитка могат да се включат и в традиционния ритуал по „зарязване на лозята” за Трифон Зарезан на 14 февруари, който се организира в много изби в региона.