Пилешко с фурми, лимон и кедрови ядки
Рецептите на Food Network
В рубриката на сайта „Животът днес” и телевизионния канал Food Network Джефри Закарян предлага рецепта за пилешко, с което си струва да изненадате гостите си. Джефри е шеф-готвач, спечелил множество награди. Има свои ресторанти, издава кулинарни книги, водещ е на собствено предаване по Food Network. И навсякъде оставя своя почерк на майстор на изискани ястия. Джефри често споделя, че има мода в кулинарията така, както има мода в облеклото, аксесоарите, музиката.
Сгответе ястие по рецепта на Food Network, снимайте го и ни изпратете снимката на адрес: igra@medialink-bg.com. В края на годината чрез жребий ще определим кой ще спечели наградата на Food Network.
Как се приготвят лесни и вкусни ястия може да гледате всеки ден по телевизия Food Network.
Продукти:
2 с. л. смлян кимион
2 с. л. смлян кориандър
2 с. л. червен пипер
1 с. л. семена от копър, печени и смлени
1 пиле, нарязано на 8 парчета
Сол и прясно смлян черен пипер
¼ чаша олио
2 скилидки чесън, ситно нарязани
1 глава лук, нарязана на 8 парчета
1 морков, обелен и нарязан на ситно
1 буркан консервирани домати
1 чаша бяло вино
1чаша фурми, без костилките и нарязани на дребно
1 чаша зелени маслини, нарязани на дребно
2 лимона, нарязани на 8 парчета
½ чаша кедрови ядки, печени
2 с. л. прясна мента
1 с. л. пресен кориандър
Начин на приготвяне:
1. Ден преди да сготвите ястието, разбъркайте кимиона, кориандъра, червения пипер и копъра в купа, докато се смесят равномерно.
2. Поръсете със сол и черен пипер парчетата месо от всички страни. След това покрийте месото с приготвената смес от подправки. Сложете в хладилника.
3. Загрейте фурната до 180 градуса.
4. Загрейте олиото. Запържете пилешкото, докато се получи коричка (5-8 минути).
5. Добавете чесъна, лука и морковите в същия съд и запържете докато зеленчуците придобият карамелен цвят (8-10 минути).
6. Добавете доматите и бялото вино и оставете да ври.
7. Сложете месото в тава заедно със соса от тигана, като добавите и фурмите, маслините и лимоните.
8. Печете 45-60 минути. Поръсете с кедровите ядки, ментата и кориандъра.
9. Сервирайте веднага върху сварен ориз.