Рецептите на Food Network
Тази седмица в рубриката на сайта „Животът днес” и телевизионния канал Food Network гостува Пол Холивуд. В популярната поредица “Градски печива с Пол Холивуд” най-известният хлебар пътува в търсене на строго пазени сладкарски тайни, среща се с най-добрите пекари, за да допълни кулинарното си образование и за да ги разкрие на зрителите си.
Присъединете се към Пол в пътуването му от Осло до Кейптаун и по-далеч, за да откриете най-сладките изненади. От фамилни пекарни и деликатесни магазини до луксозни хотели, където от десетилетия гостите се наслаждават на уникални рецепти - това е кулинарно пътешествие, в което си заслужава да участвате.
Сгответе ястие по рецепта на Food Network, снимайте го и ни изпратете снимката на адрес: igra@medialink-bg.com. В края на годината чрез жребий ще определим кой ще спечели наградата на Food Network.
Как се приготвят лесни и вкусни ястия може да гледате всеки ден по телевизия Food Network, която вече е дублирана на български език.
Шоколадов кекс на Пол Холивуд
Продукти:
За кекса:
100 г бадеми
50 г пудра захар
1 цяло яйце
5 белтъка
5 жълтъка
160 г пудра захар
265 г разтопен черен шоколад
50 г нарязани бадеми
За глазурата:
70 мл вода
90 г пудра захар
30 г какао
25 г течна глюкоза
Желатин
2.4 г желирани, захаросани лимони, плодове или нарязани бадеми за украса
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете с масло кръгла тава с диаметър 20 см.
- Сложете бадемите и 50 г захар в блендера и ги смелете.
- Разбийте цялото яйце и жълтъците със 160 г захар, докато сместа стане кремообразна и остава следа върху повърхността. Разбийте отделно белтъците.
- Добавете охладения разтопен шоколад към жълтъците и захарта.
- Добавете и разбъркайте смлените и нарязани бадеми.
- Прибавяйте по една лъжичка от разбитите белтъци към сместа и бъркайте, докато стане еднородна смес.
- Изсипете сместа в тавата и я сложете в загрятата фурна.
- За да приготвите глазурата, сложете водата, захарта, какаото и глюкозата в тиган, докато заври. Оставете да къкри 5 минути, като бъркате да не загори.
- Разтворете желатина в малко вода. Свалете тигана от печката. Добавете желатина към сместа, като разбърквате до получаването на хомогенна смес. Оставете да изстине.
- Когато кексът е готов, оставете го в тавата да изстине и тогава го обърнете в чиния.
- Полейте кекса с глазурата и украсете с бадеми, захаросани подове.