Българите са изяли 25 хил. тона сухо мляко и 12 хил. тона палмово масло през миналата година. Това са количествата, които родните предприятия са внесли и използвали в производството на млечни продукти, показва анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА). „При положение че вътрешното производство на сурово мляко е на ниски нива, е нормално вносът на млечни и немлечни суровини да нараства“, обясни за в. „Животът днес“ ас. Васил Стойчев, който е част от екипа, подготвил доклада. Според него един от най-сериозните проблеми на българските млекопреработватели е съмнителното качество на произвежданите продукти заради дефицита на добра суровина.

В доклада се привежда за пример изследването на асоциация

„Активни потребители” през 2016 г., което показа, че

в шест от изследваните 36 марки краве сирене има нерегламентирано вложени немлечни мазнини.

Увеличени количества вода се откриват във всеки втори продукт. „Има няколко неща, които трябва да се направят в посока информиран потребителски избор. Първо, преработвателите трябва коректно да етикетират продуктите си и съответно потребителите да се научат да ги четат и разбират. Второ, българите масово купуват насипно сирене и много рядко върху тавата или на витрината се слага етикет със съдържанието на продукта. Тогава потребителите просто не знаят какво купуват“, каза още Стойчев.

В момента производството на краве мляко в страната е паднало на критични равнища,

близки до 1,1 млн. т. Едва около 50% от него обаче се декларира като изкупено и преработено в мандрите. „Сериозна слабост на млечния отрасъл в страната е структурната раздробеност, наличието на голям брой стопанства с животни, които не отговарят на изискванията за пазарен достъп на млякото. Голяма част от животните са нископродуктивни, а фермерите не правят технологични инвестиции, така че да увеличат производителната си ефективност“, каза още Стойчев. Очакванията на експертите са, че заради отпадането на млечните квоти в ЕС и руското ембарго вносът на млечни продукти в страната ще продължава да расте. Значим ръст има при киселите млека. Ръстът при кашкавала за периода 2013 – 2015 година е почти 30% - до 12 000 тона годишно. „Очакваме задържане на тези нива и леко увеличение в следващите години. Освен това вносът на масло през 2015 година достигна известен пик – 7000 тона годишно, и вероятно тези равнища ще се задържат и в бъдеще“, каза Стойчев.

Данните показват още, че цените на млякото между 2007 и 2015 г. са намалявали на месец с около 3-4%, но в същото време цените на сиренето са се покачвали с около 14% на месечна база. Очакванията на експертите са, че цените на млечните продукти няма да спрат да се покачват през следващите години.

Сподели във Facebook