Здраве

5 Октомври 2024

528

credoweb bg

Не е нужно да излизате навън, за да получите симптоми на алергия. Ако сте с хрема или запушен нос, кихате или ви сърбят очите от домашния уют, може да имате алергия на закрито. Предизвиква се от домашни любимци, прахови акари, спори на плесени, хлебарки и други.

Някои издайнически знаци

Признаците на алергия в закрити помещения се припокриват с тези на сенната хрема – кихане, зачервени или сълзящи очи, затруднено дишане, течащ нос, хрипове, дори астматичен пристъп.

  • Целогодишни симптоми. Сезонната сенна хрема е проблем само в определени периоди от годината. Алергиите на закрито могат да причинят оплаквания (включително хрипове, астматичен пристъп), които никога не изчезват.
  • Симптоми, които се влошават през по-студените месеци. Когато е студено, прекарвате повече време на закрито, така че е по-вероятно да влезете в контакт с вашите алергични тригери. Отоплителната система на дома също може да причини проблеми.

Посетете лекар

Трудно е да определите сами какво предизвиква алергиите на закрито. Има много варианти.

Запишете си час при алерголог. Може да е необходимо изследване, за да разберете какво причинява оплакванията.

След като се установи към какво сте алергични, Вашият лекар може да предложи медикаменти или друго лечение.

Съвет за идентифициране на домашни алергени

Записвайте си. Когато симптомите се появят, отбележете къде, кога и какво се случва. Има ли около вас възможни алергени? Проблемите ви влошиха ли се, след като мазето се наводни и се появи мухъл? Оплакванията изчезнаха ли, когато бяхте на почивка? Тази информация може да помогне на лекаря да разбере причините за алергията.

Защитете дома си от алергии

Не позволявайте на алергиите към домашни любимци, прах, мухъл или полени да ви правят нещастни в собствения ви дом. Предприемете тези стъпки, за да имате жилище без алергени.

Спалня, хол, кухня – какво да предприемем

  • Легло и спално бельо. Поставете възглавниците, завивките и матраците в калъфи, устойчиви на прах. Перете чаршафи, калъфки за възглавници и одеяла поне веднъж седмично във вода, загрята до поне 60 градуса. Свалете, изперете или покрийте завивките. Заменете спалното бельо от вълна или пух със синтетични материали.
  • Подова настилка. Премахнете килимите и използвайте подова настилка от твърда дървесина или линолеум и килими, които могат да се перат. Ако това не е опция, използвайте килим с нисък косъм и пускайте често прахосмукачка, която има филтър за малки частици. Почиствайте килима с препарат.
  • Пердета и щори. Използвайте пердета от обикновена памучна или синтетична материя. Заменете хоризонталните щори с миещи се ролетни щори.
  • Прозорци. Затворете прозорците и разчитайте на климатик по време на поленовия сезон. Почистете плесента и конденза от дограмите и первазите. Използвайте прозорци с двойно стъкло, ако живеете в студен климат.
  • Обзавеждане. Изберете лесни за почистване столове, скринове и нощни шкафчета от кожа, дърво, метал или пластмаса. Ако е възможно, не използвайте мека мебел.
  • Безпорядък. Отстранете предметите, които събират прах, като сувенири, книги и списания. Съхранявайте детски играчки, включително плюшени, в пластмасови кутии.
  • Домашни любимци. Ако не можете да намерите нов дом за вашето куче, котка или друг космат любимец, дръжте животните извън спалнята. Къпането на домашни питомци поне веднъж седмично може да намали количеството алерген в пърхота, който отделят. Не позволявайте на животното да ви облизва.
  • Филтриране на въздуха. Изберете въздушен филтър за малки частици или HEPA филтър. Опитайте се да го настроите така, че да насочва чистия въздух към главата ви, когато спите;
  • Растения. Намерете нов дом за саксийните растения;
  • Камини. Избягвайте използването на камини или печки на дърва, защото димът и газовете могат да влошат респираторните алергии.
  • Печка. Инсталирайте и използвайте аспиратор, за да премахнете изпаренията от готвене и да намалите влагата.
  • Мивка. Мийте чиниите ежедневно. Изтъркайте мивката и крановете, за да премахнете мухъла и остатъците от храна.
  • Хладилник. Избършете прекомерната влага, за да избегнете появата на мухъл. Следете срока на годност на храните. Редовно почиствайте съда за отцеждане, сменете плесенясалите гумени уплътнения около вратите.
  • Шкафове и плотове. Почистете шкафовете и плотовете с препарат и вода. Проверете шкафовете под мивката за течове. Съхранявайте храната, включително тази за домашните любимци, в запечатани контейнери.
  • Хранителни отпадъци. Поставяйте боклука в кофа с капак, защитен от насекоми, и го изхвърляйте всеки ден. Поддържането на кухнята чиста, без трохи и остатъци от храна, ще намали риска от поява на гризачи или хлебарки.

Не пропускайте банята

  1. Вентилация. Инсталирайте и използвайте вентилатор, за да намалите влагата, докато вземате вана или душ.
  2. Подове. Отстранете килима и използвайте подова настилка от плочки, винил, дърво или линолеум.
  3. Стени. Отстранете тапетите и поставете плочки или боядисайте стените с устойчива на мухъл емайлирана боя.
  4. Душ и вана. Подсушете ваната и плочките с кърпа след употреба. Изтъркайте мухъла от ваната, душа и крановете с белина. Почистете или сменете плесенясали завеси за душ и постелки за баня.
  5.  Тоалетна и мивка. Почистете плесента. Спрете течовете
  • Подова настилка. Отстранете повредени от влагата килими. Ако е възможно, използвайте подова настилка от бетон, винил или линолеум.
  • Мебели. Помислете за замяна на тапицираните дивани и столове с мебели от кожа, дърво, метал или пластмаса.
  • Дограма. Проверете и поправете всички източници на течове или щети от вода.
  • Качество на въздуха. Използвайте влагоуловител и го почиствайте веднъж седмично.
  • Съхранение. Съхранявайте предмети и дрехи в пластмасови кутии.
  • Сушилня за дрехи. Проветрявайте често.

Грижа за цялата къща

  • Температура и влажност. Горещите и влажни къщи са място за размножаване на акари и мухъл. Поддържайте температурата между 20 и 22 градуса, относителна влажност не по-висока от 50%.
  • Вредители. Отървете дома си от хлебарки и мишки. Обърнете се към професионална фирма, ако не можете да се справите сами. За да премахнете остатъците от насекоми и мишки, предизвикващи алергия, почистете старателно с прахосмукачка килима и измийте твърдите повърхности. За да предотвратите повторна поява, запечатайте всички пукнатини или други възможни входове.
  • Мухъл. Затворете вратите и прозорците при топло време и използвайте климатик и влагоуловители. Отстранете килимите, ако не могат да се перат. Проверете покрива и таваните за течове.
  • Пушене. Не позволявайте да се пуши в дома ви.

Как се лекуват алергиите?

Избягването на алергени е доста важно. Въпреки това, често не прекратява напълно алергичните реакции. Лекарствата без и с рецепта също са решение за управление на симптомите. Тук се отнасят:

  • антихистамини;
  • спрейове за нос – много ефективни и безопасни за ежедневна употреба, но може да отнеме няколко дни до седмица, докато започнат реално да действат;
  • деконгестанти – трябва да се използват внимателно при лечение на алергии поради странични ефекти и опасения, свързани с дългосрочната употреба;
  • лекарства за астма – инхалаторни или перорални бронходилататори, инхалаторни стероиди, перорални антилевкотриени;
  • имунотерапия.

Какво мога да очаквам, ако имам алергии?

Животът с алергии може да бъде предизвикателство. Симптомите могат да варират от леки до тежки. Въпреки това, с повишено внимание, можете да водите пълноценен живот. Вашият личен лекар може да ви даде препоръки, да ви насочи към специалист, който да ви помогне.

Колко дълго могат да продължат алергичните реакции?

Алергиите ще продължат толкова дълго, колкото е излагането на дразнител. След като вече не сте около алергените, симптомите би трябвало скоро да изчезнат.

Могат ли децата да израснат алергиите?

Да, някои деца могат. Това обаче зависи от вида и тежестта на алергията.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook