Здраве

19 Юни 2024

722

credoweb bg

За хората, които търсят натурални средства за понижаване на холестерола, науката има ново предложение. Оказва се, че черният кимион помага за нормализиране на нивата на мазнините в кръвта. Данните са от ново проучване, публикувано в JTM.

Семена от черен кимион подобряват добрия и свалят лошия холестерол

Хората с висок холестерол, диабет, метаболитен синдром или наднормено тегло получават 500 mg до два грама натрошени семена от черен кимион под формата на капсули в продължение на два месеца. Резултатите показват, че нивата на холестерола се подобряват: нивата на добрия холестерол HDL се повишават с 5%, нивата на общия холестерол намаляват с най-малко 5%, а нивата на лошия LDL холестерол намаляват със 7%. Нивата на триглицеридите също намаляват с 8-16%.

Вещества, съдържащи се в черния кимион, като тимохинон, полиненаситени мазнини, фибри и фитостероли, намаляват абсорбцията на холестерола в кръвта и увеличават броя на LDL рецепторите в черния дроб.

Антиоксидантите в черния кимион ни правят по-здрави като цяло

Семената от кимион съдържат естествени вещества, които действат като антиоксиданти. Това означава, че тези вещества (наречени апигенин и лутеолин) пречат на малките свободни радикали, които атакуват здрави клетки, да успеят.

„Антиоксидантите ви помагат да се чувствате по-здрави и по-енергични, а също така предотвратяват стареенето на кожата ви“, казва Котелницки.

Кимионът е бил използван като част от изпитания на билкови лекарства за диабет. Лекарството успешно помага на хора с диабет да управляват състоянието си.

Снимка: Unsplash free

Сподели във Facebook