Здраве

8 Юли 2024

435

credoweb bg

Кои са основните първопричини за деменцията? Учените търсят от години отговора на този въпрос. Последни анализи сочат, че основният риск идва от съществуващи години наред сърдечно-съдови заболявания (болести на сърцето и кръвоносните съдове).

Експерти от Лондонския университетски колеж (UCL) анализираха 27 статии за деменция, събиращи данни в продължение на над 70 години. Те изчислиха на какви рискови фактори се дължат случаите на деменция, а статията им бе публикувана наскоро в The Lancet Public Health.

Според прессъобщение за констатациите, основните рискови фактори за деменция през годините са хипертонията, затлъстяването, диабетът и тютюнопушенето. Разпространението на тези рискови фактори се е променило през десетилетията.

Учените отбелязват, че тютюнопушенето и ниската здравна култура са станали по-малко важни рискови фактори поради множеството кампании за спиране на тютюнопушенето и задължително обществено образование. В същото време, нивата на затлъстяване и диабет са се увеличили и са се превърнали в по-значими рискови фактори.

Хипертонията или високото кръвно налягане остава най-големият рисков фактор, въпреки че лекарите и обществените здравни групи все повече се фокусират върху управлението на това състояние, се казва в проучването.

„Сърдечно-съдовите рискови фактори може да са допринесли повече за риска от деменция с течение на времето, така че те заслужават по-целенасочени действия за бъдещи усилия за превенция на деменция“, каза Naaheed Mukadam, PhD, доцент в UCL и водещ автор на изследването.

Според анализът, премахването на основните рискови фактори, свързани с поведението или заболявания, теоретично може да предотврати 40% от случаите на деменция.

Сподели във Facebook