Здраве

4 Септември 2020

Животът днес

Известно е, че неправилното хранене често води до високо съдържание на захар в кръвта. Британски специалисти обаче предупреждават, че една от причините за увеличаващия се брой на диабетиците по света са огромният избор от сосове, предлагани в магазините, както и растящата им популярност. Според учените всеки сос, добавян към едно или друго ястие, трябва да съдържа максимум 2 грама захар на порция. Но готовата продукция превишава многократно това количество.

Специалистите дават пример с може би най-разпространения сос – кетчупа. Една от неговите характеристики е високото съдържание на захар. Затова кетчупът не бива да се консумира от диабетици, а хората без тази диагноза да не прекаляват с него.

Соевият сос, майонезите, сосът барбекю, купени от магазините, също е желателно да се избягват. И те са наситени с компоненти, които негативно влияят върху здравето. А и добавянето им към менюто, повишава неговата калоричност.

Най-добрият вариант е сами да си приготвяте сосовете от натурални съставки, препоръчват експертите в изданието Express.

Сподели във Facebook