Здраве

2 Февруари 2015

1873

Животът днес

Храната – важен фактор за здравето на простатата

Доц. д-р Димитър ПОПОВ

Простатната жлеза е разположена непосредствено под пикочния мехур на мъжа и обхваща от всички страни уретрата, през която урината се извежда от организма. По време на еякулация простатата отделя редица вещества (ензими, имуноглобулини, витамини, лимонена киселина, цинкови йони и др.), които способстват за жизнеността и оплодителната способност на сперматозоидите.

Доброто състояние на този важен орган в мъжкото тяло, наричан често второ мъжко сърце, е от съществено значение не само за неговата добра репродуктивна способност, но и в значителна степен (особено в по-напреднала възраст – след 50 години) за неговото здраве и добро самочувствие. Много изследвания по безспорен начин доказват, че редица проблеми, които произтичат от състоянието на простатата и с които се срещат на практика почти всички мъже в по-напреднала възраст – простатит, аденом и рак на простатата, могат да бъдат избегнати или отдалечени във времето при спазване на определен хранителен режим. Иначе казано, храната е един от важните фактори, определящи здравето на второто мъжко сърце.

Кои са храните, които подпомагат дейността на простатата и намаляват риска от проблеми с нея?

През последните години беше установено, че доматите играят важна роля в превенцията на рака на простатата, поради което в тази насока бяха насочени усилията на много учени. По категоричен начин беше доказано, че мъжете, които в по-голяма степен консумират домати и техни продукти, значително по-малко са изложени на това опасно и коварно заболяване. Съгласно широкомащабно изследване, проведено в университета Харвард (Кеймбридж, Масачузетс – САЩ), при консумирането само два пъти седмично на храни, съдържащи значителни количества домати, рискът от заболяване от рак на простатата намалява с около 30%.  Благотворното действие на този тъй достъпен зеленчук се дължи на съдържащите се в него каротеноиди – натурални червени пигменти, сред които със своето мощно здравословно действие се откроява ликопенът, чийто антиоксидантен капацитет превъзхожда 100 пъти този на витамин Е.

Любопитно е, че термичната обработка увеличава количеството на ликопена, т.е. в доматеното пюре и кетчупа неговото съдържание нараства. Магическият пигмент се съдържа още в червения грейпфрут, гуавата и динята.

Изключително благотворно и профилактично действие върху простатата оказват корените на джинджифила.

То се дължи на съдържащите се в него гингероли - вещества, сходни с капсаицина, който обуславя огнения вкус на лютите чушки. Последните се характеризират с мощно антиоксидантно, противовъзпалително и антиканцерогенно действие.  Кръстоцветните зеленчуци – броколи, различните видове зеле (главесто, цветно, брюкселско и пр.), ряпата и др., също се отнасят към храните, чието благотворно въздействие върху здравето на простатата е безспорно доказано. В края на миналото столетие беше установено, че в тях има особени сяросъдържащи вещества – т.нар. глюкозинолати, на които се дължи  леко нагарчащият им и парлив вкус. При нарушаване на целостта на тези зеленчуци, под действието на един специфичен ензим – мирозиназа, гликозинолатите се превръщат в две групи вещества с изявено физиологично действие – изотиоцианати и индол-3-карбиноли. Именно на изотиоцианатите се дължи антиканцерогенното действие на кръстоцветните зеленчуци. В ряпата са открити значителни количества от каротеноидите бета-каротен, лутеин и зеаксантин, чието антиоксидантно и антиканцерогенно действие допълва това на изотиоцианатите.

Магическите свойства на нара са били известни още в древността.

Съвременни изследвания показват, че този уникален плод оказва превантивно и положително въздействие и върху здравето на простатата. Това се дължи главно на съдържащите се в него значителни количества флавоноиди – обширен клас растителни полифеноли, придаващи окраската на редица плодове и зеленчуци. В края на миналия век беше доказано тяхното силно антиоксидантно, антиканцерогенно, антивирусно, антибактериално и противовъзпалително действие. Съвсем неотдавна в нара беше открито наличието и на друг уникален полифенол – пуникалагин, за който се смята, че е най-мощният антиоксидант, открит в плодовете на Земята.

Значителни количества флавоноиди се съдържат в соята, червената и черната боровинка, червеното вино, червеното грозде, малините, ягодите. Предвид благотворното им действие върху жизнения тонус на човешкия организъм и в частност върху здравето на простатата соевите продукти (соево мляко, соево сирене – тофу, и др.) придобиват все по-голяма популярност.

Тиквените семки са един от продуктите, които имат силно профилактично действие върху простатата

благодарение на наличието на значителни количества от витамините А и Е, както и на безценния за тази жлеза микроелемент цинк. Сто грама сурови тиквени семки дневно са истински еликсир за простатата. Подобно положително действие оказва и тиквеното масло, което вече е широкодостъпно.
Благотворно въздействие оказват стридите и повечето морски дарове – миди, скариди, рапани и др., в които се съдържа значително количество селен. Той присъства и в добре познатия ни чесън.
Към полезните за простатата храни могат да се добавят още елдата, говеждото и птичето месо, рибата, яйцата, особено  пъдпъдъчите (благодарение на съдържащия се в тях лецитин, който способства за пълноценното развитие на жлезата), бадемите, растителните масла (зехтин, ленено и др.).

Позитивно въздействие върху здравето на простатата оказва и двигателният режим,

включващ умерено физическо натоварване и ежедневни разходки. По категоричен начин е установено, че пържените храни оказват изключително негативно въздействие върху простатата и са рисков фактор за развитието на раково заболяване. При това колкото по-тъмни и по-прегорели са продуктите, толкова по-опасни са те. При пърженето се образува истински коктейл от високотоксични и канцерогенни продукти като акриламид и глициамид, хетероциклични амини и полициклични въглеводороди (бензпирен, хризен, коронен и т.н.), трансмазнини и т.н. Т.е. чипсът, пържената и панирана риба, пърженото месо и поничките представляват сериозна опасност за простатата и е горещо препоръчително те да се консумират най-много веднъж в месеца. И ако все пак се решим на това, добре е след консумирането им да приемаме киселомлечни продукти.
Определен отрицателен ефект върху здравето на простатата оказва и повишеното съдържание на наситени мазнини в дневния рацион. Към негативно въздействащите фактори се отнася и наднорменото тегло.

Най-интересните статии на доц. д-р Димитър Попов, публикувани във в. "Животът днес", са събрани в книгата "Мантри за здраве и дълголетие", която се разпространява от книжарниците „Хеликон”.

gpopov_bg@yahoo.com

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 131