Здраве

26 Юни 2024

586

credoweb bg

Понятието предиабет се отнася до междинно състояние, което значително увеличава риска от диабет тип 2. При него се откриват повишени нива на кръвната захар, които са над нормата за здрави хора, но все още не достигат прага за диагностициране на диабет.

Често предиабетът се развива на фона на метаболитен синдром – състояние, което включва коремно затлъстяване, липса на физическа активност, склонност към високо кръвно налягане и повишена кръвна захар. Добрата новина е, че предиабетът е обратим при повечето хора. За това са необходими дисциплина и усилия, включително промени в начина на живот и хранене. Лечението, предписано от лекар след оценка на индивидуалното състояние на пациента, също може да бъде ефективно.

Какви изследвания се прилагат

Ако имате повишена кръвна захар от обикновено изследване, включено в профилактичния пакет, ще се наложат допълнителни лабораторни проби, за да се установи дали имате инсулинова резистентност или дори диабет.

Тест за кръвна захар на гладно: Този тест измерва кръвната захар след гладуване през нощта. 

Тест за орален глюкозен толеранс: След гладуване, индивидът приема захарен разтвор и нивата на кръвната захар се тестват два часа по-късно. 

Тест за гликиран хемоглобин A1c дава информация, какво е било средното ниво на кръвната захар през последните 60-90 дни. Ако стойностите са над 5,7% до към 6,4%, това е знак, че имате предиабет.

За да се оцени инсулиновата резистентност, лекарят може да предложи оценка по т. нар. HOMA индекс.

Симптоми на предиабет

Предиабетът може да се развива, без да усетите нищо. Някои хора съобщават за повишена жажда или често уриниране. Безпричинна умора, склонност да се боледува често, липса на енергия може да са други признаци. Понякога хората ги обясняват със стреса във всекидневието.

Лечението включва комбинация от мерки - лекарства и промени в начина на живот. Метформин е един от най-често предписваните медикаменти, важно е да се приема съгласно дозата и указанията на ендокринолога. 

Хапчетата обаче не са достатъчни. Необходимо е да се поддържа висока физическа активност, да се свалят излишните килограми и да се спазва диета на балансирано и здравословно хранене. 

Хората с предиабет трябва редовно да изследват нивата на кръвната си захар, защото половината от тях ще развият диабет според световната статистика. Само тези, които наистина полагат усилия да променят начина си на живот, могат да отложат във времето захарната болест или дори напълно да я избегнат. Така ще си спестят и свързаните с нея усложнения на различни органи и системи.

Сподели във Facebook