Здраве

7 Август 2024

690

credoweb bg

Лятото е време за забавление и почивка, но то също така носи повишен риск от инфекции на уринарния тракт (УТИ). Инфекциите могат да причинят значителен дискомфорт и да нарушат плановете ви, но за щастие съществуват няколко начина да се предпазите от УТИ през летните месеци.

Предлагаме ви съветите на един от най-опитните ни специалисти – доц. д-р Еленко Попов – уролог-андролог в Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Основно разбиране на УТИ

УТИ се развива, когато бактерии попаднат в пикочната система, причинявайки симптоми като болка, парене при уриниране, нужда от често уриниране. Дамите са по-склонни към развитието на УТИ поради по-късия пикочен канал. Рискът от УТИ се повишава през лятото поради това, че високите температури могат да доведат до дехидратация, което причинява концентриране на урината и благоприятства бактериалния растеж. Повечето време на открито и плуването улесняват попадането на бактерии в пикочния тракт.

Бъдете хидратирани

Пиенето на достатъчно течности е един от най-добрите начини да се предпазите от УТИ. Добрата хидратация помага за отмиването на бактериите от пикочните пътища, преди те да са успели да причинят инфекция.

Колко вода е достатъчна?

Опитайте се да приемате като минимум 8 водни чаши течности на ден. Ако се занимавате с физическа активност или сте на слънчево и горещо, може да се нуждаете от повече вода. Освен вода препоръчително е да се приемат билкови чайове и плодове от типа на диня, за да останете добре хидратирани през горещите активни летни дни. Ако не сте сигурни – проверете цвета на урината – светложълт цвят е индикатор на добра хидратация.

Не мъчете пикочния мехур

Винаги уринарайте, когато имате позив, не отлагайте изпразването на пикочния мехур за дълго. Задържането на уриниране позволява размножаването на бактериите, попаднали в пикочния мехур и увеличава риска от уринарни инфекции. Уриниране на всеки 2-3 часа може да помогне за елиминиране на бактериите, преди да са довели до инфекция.

Практикуване на стриктна хигиена

Добрата хигиена е ключова за предотвратяването на УТИ, особено през лятото, когато потенето и повечето време навън улесняват развитието на бактерии. Чревните бактерии като E. coli, Proteus, и Klebsiella са основните причинители на УТИ. Тези чревни бактерии могат да проникнат в уретрата, водейки до уринарни инфекции (цистит).
Ако се оставят нелекувани тези инфекции могат да стигнат до бъбреците, причинявайки по-сериозно състояние, наречено пиелонефрит. Поради тази причина УТИ следва да бъдат лекувани с антибиотици, за да се избегнат тези усложнения. Поддържането на добри хигиенни навици помага да се намали рискът от УТИ и тяхната прогресия до по-сериозни усложнения.

Ежедневни хигиенни навици

Правилно избърсване след тоалетна: винаги избърсването трябва да е в посока отпред-назад, за да се избегне разнасянето на чревни бактерии.
Носете леки дишащи дрехи: предпочитайте памучно бельо и широки дрехи, за да се избегне запарването на гениталната област.

Уринирайте след секс

Сексуалната активност може да доведе до проникване на бактерии в пикочния тракт. Стремете се да уринирате до 30 минути след полов контакт с цел да отмиете бактерии, които евентуално биха могли да попаднат в уретрата.

Избягвайте дразнещи вещества

Някои продукти като интимни душове, дезодоранти, спермициди, лубриканти могат да дразнят пикочните пътища и да улеснят развитието на бактерии. Избягвайте тези продукти през лятото.

Избягвайте запек

Също толкова важно е избягването на запек, тъй като той създава изключително подходящи условия за колонизиране и развитие на бактерии в пикочните пътища.

***
Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ разполага със специално оборудван Функционален кабинет, където се извършва високоспециализирана диагностика и лечение на УТИ.

За запазване на час за консултация: 02/9432 201; 02/9432 207 или онлайн през платформаца SuperDoc от ТУК

***
Има ли диета, която може да предпази от уринарни инфекции – отговорът ТУК

***
Как да разпознаем симптомите на уринарната инфекция и да предприемем адекватно лечение – от ТУК.

Източник: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook