Хората, които се придържат към средиземноморската диета, по-рядко страдат от болки в ставите и подагра в сравнение с тези, които редовно посягат към колбасите, сладките продукти и солената храна. До този извод са стигнали ревматолози от Харвард. Специалистите си поставили за цел да установят каква е връзката между храненето и доброто състояние на ставите, затова проучили данните от 44 хил. мъже на възраст от 40 до 75 години, които били наблюдавани в продължение на 26 години. В началото на изследването нито един мъж не страдат от подагра. На всеки четири години доброволците попълвали анкета, отговаряйки на въпроси за хранителните си навици и продуктите, които предпочитат. За 26 години 1700 участници в експеримента се разболели от подагра. Оказало се, че болшинството от тях са привърженици на съвременния стил на хранене, т.нар. западна диета, с употребата на много полуфабрикати и червено месо, пържени картофки, бял хляб и сладки продукти. При участниците в изследването обаче, които спазвали средиземноморската диета, богата на плодове, зеленчуци, ядки, бобови култури, риба, зехтин и нискомаслени млечни продукти, подаграта се развивала доста по-рядко.

Не е случайно, че в страните, чиито жители традиционно се придържат към тази диета, заболяванията на ставите се срещат доста по-рядко. В Италия пациентите с подагра са 0,91% от цялото население, докато във Великобритания те са 2,49%.

Сподели във Facebook