Витамин D – чудотворният дар на слънцето
Наскоро британски учени предупредиха за драстичeн скок на кожните заболявания в резултат от въздействието на ултравиолетовите лъчи. Но ако постоянно търсим сянката, това също може да се окаже вредно за здравето.
Причината се крие във въздействието на витамин D, чийто основен доставчик са слънчевите лъчи.
Цяла поредица от медицински изследвания през последните месеци недвусмислено показва, че този витамин пряко влияе върху нашето здравословно състояние, особено при хората на възраст между 40 и 80 години.
Оказва се, че витамин D играе основна роля за поддържането на менталната жизненост.
Така че продуктът, с който Слънцето ни дарява заради упоритостта ни да издържаме на палещите му лъчи, постепенно се издига в статут на чудотворна хранителна съставка за организма.
Какво да правим тогава, след като толкова години чуваме постоянно предупрежденията, че не бива да се излагаме прекалено на слънчевото въздействие? Как да намерим златната среда в този, както се оказва, толкова важен за всички нас баланс?
Отдавна учените знаят, че недостигът на витамин D увеличава рисковете от костни заболявания като остеопороза и рахит.
Едва наскоро те откриха, че съществува пряка и здрава връзка между липсата на витамин D и рака на дебелото черво, рака на гърдата, диабета, сърдечните заболявания, артрозата, множествената склероза, деменцията, аутизма и усложненията при раждане.
Имайки предвид, че 60% от нас изпитват недостиг на витамин D (до 90% през зимата), установяването на тази връзка показва колко е важно самото откритие.
През последния месец поне една дузина авторитетни медицински издания излязоха със специални материали, в които се казва, че недостигът на витамин D води до астма и че приемането на една дневна доза витамин може да забави развитието на рак на простатата.
На фона на пандемията от „свински” грип екип от американски учени начело с д-р Джон Канел, психиатър, доказа, че недостигът на витамин D ни прави много по-уязвими за грипните вируси.
Теорията на д-р Канел е публикувана в последния брой на авторитетния журнал Epidemiology and Infection и там за първи път подробно се анализира мистериозната сезонност на грипа, който ни поразява най-вече през зимата.
Всъщност не студът е причина за разпространението на грипния вирус и несправедливо много от нас се изненадват, че биват поразени от летен грип. Грипните вируси са еднакво опасни както през лятото, така и през зимата. Но през лятото именно поради въздействието на витамин D човешкият организъм се оказва много по-защитен от тяхното въздействие.
Доктор Джон Канел пише, че недостатъчните слънчеви лъчи през зимата са причина за доста ниските нива на витамин D, а той стимулира производството на противомикробни вещества, които неутрализират грипните вируси.
Това означава само едно – по-малко слънце, повече вирусни инфекции.
Не стига това, ами вече съществуват доказателства, че витамин D е в състояние да регулира нашия имунен баланс. Това е много важно, защото е доказано, че при пандемия много млади и здрави хора умират след заразяване с опасен грипен вирус тъкмо заради прекалена ответна реакция от страна на тяхната имунна система, а не заради самата инфекция на организма.
В началото на юни учени от Калифорнийския университет публикуваха свое изследване, в което твърдят, че витамин D е от изключителна важност за предотвратяване на ракови образувания, защото той поддържа пластове от клетки и не позволява тяхното мултиплициране да излезе извън контрол.
Ако всичко това е вярно, защо досега лекарите не са ни препоръчвали да приемаме повече витамин D посредством храни като яйца, мазна риба и зърнено-житни храни като закуска. А понякога става обратното – много от диетите съветват да избягваме точно тези продукти за красива фигура!
Истината е, че ние поемаме 90 процента от необходимите количества витамин D, като излагаме тялото си на слънце. Експериментално е доказано, че кожата на тялото ни произвежда около 10 000 международни единици (IU) витамин D за период от 20-30 минути печене на слънце.
Като сравнениe трябва да се посочи, че дневната доза на витамин D като храна е 400 IU (10 микрограма). По-голямо количество от синтетичната версия на витамина се смята за рисково, защото би могло да причини бъбречни проблеми. Така например една порция мазна риба съдържа 320 IU (8 микрограма).
Затова, ако решите да наваксате дефицита на витамин D единствено чрез хранителните продукти, няма да решите проблема. Няма как да се избегнат слънчевите лъчи. Но алтернативната рецепта – да се излагаме колкото се може повече на слънце, води до не по-малко сериозно предупреждение за опасността от предизвикване рак на кожата.
Така постепенно се е наложило мнението, че печенето на слънце е нещо лошо и нездравословно.
“Очевидно витамин D е важен за човешкото здраве, но количеството, от което се нуждае организмът ни, е винаги много по-малко от това, което получаваме при печене и загаряне на слънце, казва Ед Йонг, мениджър информационно обслужване към Cancer Research UK.
Трябва да се знае, че непреднамереното излагане на преки слънчеви лъчи е достатъчно, за да си осигурим необходимото количество витамин D, и затова е препоръчително дневно да стоим на слънце не повече от 10-15 минути. Ако не искаме наистина да си навредим на здравето чрез риска да развием рак на кожата.”
С други думи, благоприятният ефект от въздействието на витамин D е гарантиран само когато се излагаме разумно на слънце (10-15, не повече от 30 минути дневно) и приемаме подходящи храни – риба, яйца, фибри.