13 октомври – Световен ден на яйцето
Да благодарим на природата за този безценен източник на здраве
Хората не могат да живеят без хранителните продукти, но някои от тях са заслужили дълбокото им уважение и признателност. Затова и съществуват празниците на продоволствена тематика. Всеки втори петък на октомври яйцата излизат на преден план, а ние си припомняме колко е важно за здравето ни тяхното присъствие на трапезата ни.
Световният ден на яйцето е учреден през 1996 г., а инициаторите защитават идеята си с научните факти в негова полза. Сега е моментът да споменем какви са те:
- Честите спорове за ползата от яйцата се дължат на съдържащия се в тях холестерол. Последните изследвания обаче отрекоха категорично неговата вреда върху човешкия организъм. Дори се оказва, че лецитинът в яйцата препятства повишаването на нивото на лошия холестерол в кръвта.
- Яйцата са богати на витамин D, който е необходим за усвояването на калция от организма и за поддържане в добро състояние на зъбите и костите. Яйчният жълтък е един от малкото хранителни продукти, които са естествен източник на този витамин.
- Диетолозите препоръчват ежедневно да се употребяват яйца и това не е случайно. Хранителните вещества и аминокиселини в тях поддържат важни функции на организма. Незаменимата полза от яйцата е в тяхната енергийна ценност, от която се нуждаят всички хора, водещи активен начин на живот.
- Ползата от яйцата се обяснява и със съдържащите се в тях витамини като A, D, E, B3, B6, B12, фолиева киселина, холин. Те са богати и на минерали и микроелементи – йод, цинк, калций, магнезий, желязо, фосфор. А микроелементът селен, открит в яйцата, поддържа функциите на имунната система и щитовидната жлеза.
- Яйцата са нискокалорични. Благодарение на лецитина и холина те помагат да извеждане на мазнините и холестерола от организма, което никак не е маловажно за хората, грижещи се за фигурата си. Високото качество на протеините, които получаваме от яйцата, ни позволява дълго време да се чувстваме сити и така да поддържаме нормално тегло.
- По данни на Американския колеж по храненето яйцата на закуска може да намалят употребата на ненужни и вредни храни през деня. Това ускорява отслабването, като позволява да поддържаме енергията в организма си на оптимално ниво.
- Яйчният жълтък съдържа голямо количество лутеин и зеаксантин, необходими за поддържането на добро зрение, помагат и за предотвратяване на катарактата. Яйцата са богати и на витамин А, чийто дефицит предизвиква кокоша слепота.
- Яйцата са преди всичко натурален източник на белтъчини, което ги прави незаменим хранителен продукт. Белтъчините са много важни за контролиране на теглото, формирането на мускулите, за овладяване на хипертонията и за здрави кости.
- Съвременни учени проведоха изследване и установиха, че яйцата помагат да се избегнат сърдечносъдовите заболявания. Съдържащата се в яйцата фолиева киселина е безценна за бременните жени.