5 ползи за здравето от пъдпъдъчите яйца
Пъдпъдъчите яйца предлагат значителни ползи за здравето. Кои са те, разказва д-р Галена Кисьова от Варна, специалист по вътрешни болести и клинична алергология, в профила си в CredoWeb.
1. Имат измерима хранителна стойност
Пъдпъдъчите яйца са богати на витамини и минерали, богати са на калций. Също така много HDL холестерол (т.нар. добър холестерол). Състоят се от около 13% протеини, което е около 2% повече от кокошите яйца. Те също съдържат значителни количества от витамините А и В2. Не бива да се прекалява с приема на повече от необходимото дневно количество витамин А, но това няма да се случи, ако се консумират до 10 пъдпъдъчи яйца дневно.
2. Могат да повлияят положително на организма
Лесно усвоимият калций повишава имунитета и нивата на хемоглобина. Пациентите с астма и туберкулоза също чувстват облекчение от редовната консумация на пъдпъдъчи яйца. Те съдържат овомукоид - вид протеин, съдържащ се в противоалергичните лекарствени препарати, имат 5 пъти повече от кокошите яйца желязо, мед и фосфор. Стимулират сексуалността, защото доставят на простатната жлеза вещества като протеини, фосфор и витамини, важни за потентността. Много хора приемат лекарства и билки за тази цел, но и с пъдпъдъчите яйца могат да се постигнат нужните резултати.
3. Пречистват и възстановяват тялото
Пъдпъдъчите яйца съдържат антиоксиданти и други съставки, които спомагат за освобождаването на тялото от тежки метали и токсини. Подпомагат отстраняването на т.нар. чернодробни камъни, камъни в жлъчката, камъни в пикочно-половата система.
4. Не предизвикват алергични реакции
Много хора ги използват, за да се борят с алергични симптоми. Това е благодарение на протеина овомукоид. Той е основна съставка в много противоалергични лекарства. Последователната консумация на яйца от пъдпъдък може да ви помогне, за да имате силна имунна система, ще направи кожата ви да изглежда много по-добре и ще имате по-добро общото здравословно състояние.
5. Помагат на тялото да се лекува от травма
Експерти смятат, че пъдпъдъчите яйца може да подпомогнат за ускоряване на възстановителния процес след инсулт и за укрепване на сърдечносъдовата система. Някои пациенти получават изцеление на язви и гастрити при редовен прием на пъдпъдъчи яйца, а експертите отчитат, че яйцата могат да помогнат за предотвратяване на растежа на раковите клетки и при лечение на диабет.
Можете да ядете тези яйца и сурови. Няма риск от салмонела, защото телесната температура на пъдпъдъка е много по-висока от тази на едно пиле. В допълнение, те не могат да бъдат замърсени и заразени, защото съдържат веществото лизозим, което убива бактериите. Много експерти препоръчват да се консумират сурови яйца или сварени за кратко - 30 секунди, така че жълтъкът да остане суров. Не бива да ядете повече от 20 от тях на ден. Добре е да се ядат 3-5 яйца на закуска.
Потърсете профила на д-р Галена Кисьова в credoweb.bg