Здраве

9 Юли 2024

448

credoweb bg

През лятото пътуваме често - на море, планина или просто в някое приятно кътче на природата. За да се насладим на приятна и безпроблемна почивка, нека се подготвим предварително за най-често срещаните проблеми. Високите температури, промените в климата и хранителните навици са предизвикателство за нашето тяло, което трябва да се адаптира към новите условия. 

Стомахът се бунтува - помощ с пробиотици

Не е чудно, че стомахът реагира първи. Лигавицата му е богата на нервни окончания, всяка по-рязка промяна е стрес. Добре известно е, че доброто храносмилане и чревното здраве са важни за  имунната система и общото благополучие на организма. Ето защо е важно е да се подготвим за пътуването поне седмица по-рано. 

Включването на пробиотици (полезни бактерии) и пребиотици (храни за полезните бактерии) в диетата може да помогне за поддържане на здравословен баланс на чревната микрофлора. Кисело мляко, кефир са добър източници на пробиотици. Активните и заети хора предпочитат добавки с пробиотици.

Ако пътувате до нови дестинации с различни кулинарни традиции, опитайте се да въвеждате новите храни постепенно, за да дадете време на стомаха да се адаптира. Не забравяйте да пиете достатъчно вода, дори да не изпитвате жажда. Това ще ви направи по-малко уязвими за топлинен удар. 

Не оставяйте диарията да ви изненада

Диарията може да бъде реакция на инфекция, на неподходяща храна и дори стрес. Често срещана през лятото, особено на места, където се събират много хора и няма добри условия за хигиена. Докато сте на плажа се изкушавате да похапнете нещо с ръце. Черпят ви с плодове, които не са добре измити. В жегата микробите се развиват много по-бързо и ето че стомахът се бунтува.

Ако сте с чувствителен стомах, пътувате с деца или просто обичате да сте предвидливи, вземете в пътната аптечка лоперамидов хидрохлорид. Той е активната съставка в медикаменти без рецепта за остри епизоди на диари

Действа, като забавя перисталтиката на червата. Това позволява на хранителните вещества и водата да се абсорбират по-ефективно, което от своя страна намалява честотата и обема на диаричните изхождания.

Главоболие и невралгични болки може да са от климатика

В жегите често търсим спасение от високите температура в помещение с климатик. Приятната хладна струя обаче може да причини сериозна настинка посред лято, схващане на гърба или възпаление на нерв. 

 Неудобни възглавници също може да са в основата на главоболие, сполетяло ни по време на почивката. Настроените ни може да се помрачи още от зъбобол или обичайните болки, свързани с месечния цикъл.

В тези случаи помага ибупрофен. Известен е с това, че действа не само на болката, но и на възпалението. Добре е да вземете с вас предварително лекарството. Невинаги на местата, където почиваме, има наблизо аптека, така че собствените ви запаси може да се окажат ключови.  

Болки в гърлото заради вирус или ледена напитка

Болките в гърлото се срещат и през лятото. Дължат се на някои от инфекциите, които лесно се предават в топлите месеци, но също и на други дразнители. Ледените напитки, които ни радват с охлаждащия си ефект, може да създадат неприятни симптоми в гърлото по-късно. Към списъка с дразнители може да се добавят и някои потенциални алергени. 

Независимо от какво е провокирано, възпалението води до освобождаване на химически медиатори като хистамин и простагландини. Те активират рецептори, които изпращат сигнали чрез нервните влакна към мозъка, където възниква усещането за болка. Ако имате под ръка таблетки за смучене, богати на етерични масла, проблемът може бързо да бъде разрешен.

Ухапвания от насекоми - противоалергично средство облекчава дразненето

Ако ще почивате близо до природата, непременно вземете в багажа качествен репелент. В гората или край големи водни площи комарите атакуват по всяко време на деня. През лятото ни хапят и други насекоми - бълхи, пчели, оси и др. При някои по-чувствителни хора мястото се подува и зачервява. Компрес с риванол или просто нещо студено ще успокоят донякъде възпалението и ще намалят сърбежа.

В добавка може вземете и таблетка лоратадин, която действа противоалергично и ще ограничи неприятните симптоми в рамките на часове. 

За тонус и добро настроение след завръщането у дома

Почивката свършва и е време да се прибирате у дома. Много хора споделят, че към края на отпуската си започват да се чувстват стресирани. Това се отразява на тонуса им и те се тревожат, как ще се върнат към динамиката на обичайното всекидневие. Понякога времето не е било достатъчно, за да си починат добре, в други случаи пътуването с деца и компания е било изморително. Някои се връщат изтощени от летен вирус. 

Има начин да си върнете силите! Организмът е интелигентна система - пренасочва енергията там, където има най-голяма нужда от нея. За да балансираме биохимичните “щети” от стреса, летните вируси, умората от пътуването, може да дадем на тялото си коктейл от витамини и важни аминокиселини. Така дефицитите бързо ще бъдат попълнени, а доброто настроение и тонусът ще се върнат. 

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook