Алкохолът – враг №1 на човечеството
Доц. д-р Димитър ПОПОВ
Кога човекът за първи път е изпитал въздействието на алкохола е неизвестно. Най-вероятно това е станало, след като е пробвал продукти (зърнени храни, плодове), претърпели спонтанна ферментация. Факт е обаче, че от този сакрален момент напитките, които съдържат вълшебната субстанция, в продължение на много столетия са негов неотменен спътник в мигове както на радост и веселие, така и на скръб и тъга. Милиардите почитатели на огнените питиета по света дължат дълбока благодарност на гръцкия алхимик Зосим от Панополис от прочутата Александрийска школа, който през III век открил магията на дестилационния процес и конструирал първия апарат, чрез който алкохолът се отделя от ферментационната среда.
Принос в описанието и усъвършенстването на това вълшебно устройство има и Жабир бин Хаян, който в края на VIII век заемал почетната длъжност придворен алхимик на великия халиф Харун ал Рашид. Тъй като Коранът забранява употребата на алкохолни напитки, направеното откритие нямало съществено практическо приложение в арабските земи. Според някои изследователи тайнството в производството на опияняващата субстанция spiritus vini – „дух на виното” (лат.), е пренесено в Европа от рицарите кръстоносци, воюващи за освобождаването на Светите земи.
В Стария континент първото съобщение, свързано с получаването на огнената течност чрез дестилация на вино, е дело на Арно дьо Вилньов – алхимик и един от най-прочутите лекари в края на XIII век. По-нататъшната история на развитието, разпространението и производството на спиртните напитки е свързана главно с божиите служители – монасите. Така например във Франция в продължение на столетия основната част от вината се произвеждала в манастирите, където впрочем били създадени и технологиите на напитки като шампанско, коняк, сидър, калвадос и др., някои от които, както е известно, покоряват света. Със способността си да освобождават психиката, да прогонват тъжните мисли, да водят до прилив на сили и смелост и да извикват еуфорични видения спиртните напитки се превръщат в опиат №1 на света.
„Коктейлът” на щастието на професор Нат
Неотдавна известният английски невропсихофармаколог Дейвид Нат от Лондонския Кралски колеж публикува в престижното медицинско списание Lancet изследване върху вредното действие на двайсет упойващи вещества. Той прилага един съвсем нов подход за оценка, при който под внимание се вземат както вредите, нанасяни върху отделния индивид, така и тези, причинени на обществото. Въздействието върху отделния човек е оценено по девет критерия, между които смъртност, увреждане на здравето, понижение на умствените възможности, загуба на близки и приятели, травматични последствия и др. Влиянието върху обществото е оценено чрез седем критерия като ръст на престъпността, конфликти в семейството, разрушаване на обществени връзки и т.н.
Комбинирането на двата подхода за оценка довежда автора на изследването до зашеметяващ резултат. Първото място в печалната класация със 72 точки (от 100 възможни) безапелационно заема... алкохолът. На почетна дистанция следват хероинът (55), крекът (54), метамфетаминът (33), кокаинът (27), тютюнът (26), марихуаната (20) и т.н. Списъкът завършва с анаболните стероиди (9) и халюциногенните гъби (5).
Според официалната статистика в света всяка година жертва на фаталната привързаност към алкохола (на която са подвластни според английския професор 10% от хората) стават около два и половина милиона души. Само в Русия този брой е около половин милион! Ученият обаче не се задоволява с тъжната констатация, а прави следващата крачка – подбира вещества, извикващи всички изброени по-горе ефекти на алкохола, но при които отсъстват пагубните въздействия върху черния дроб, сърцето и мозъка, характерни за спиртните напитки, както и склонността към привикване, и прави „коктейл” на щастието.
За разлика от алкохолното опиянение, раздялата с което е дълга и мъчителна, а последствията (т.нар. махмурлук) – повече от неприятни, действието на синтетичният „алкохол” на английския професор може да се преустанови с приемането на вълшебен антидот, който за броени минути напълно възстановява първоначалната кондиция на организма. Според автора на изследването ерзац алкохолът би могъл да спести на британската здравна каса близо 4 милиарда лири годишно. За съжаление по понятни причини професорът ентусиаст засега не среща особено „разбиране” при осигуряването на необходимите средства за продължаване на изследването.
Тайните на алкохолната кухня
И докато очакваме появата на магическото „питие” на Дейвид Нат, се налага да търсим решения за справяне с последствията от откритието на арабските алхимици, което така „легна” на сърцето на милиарди хора на нашата планета. В наши дни „противникът” и неговите действия са много добре изучени. Известно е например, че подобно на глюкозата етиловият алкохол е прекрасен източник на енергия за организма, но за разлика от нея повечето негови клетки не могат директно да го усвояват, поради което с тази задача се заема черният дроб – главната биохимична лаборатория на човешкото тяло.
Основната част от погълнатия алкохол (до 90%) чрез двустепенна ензимна система се трансформира в изключително ценно вещество с витиеватото наименование ацетил-коензим. А и оцетна киселина, която клетките на организма без усилия усвояват. Първият ензим – алкохолдехидрогеназа, превръща етиловия алкохол в ацеталдехид – вещество, което е около 30 пъти по-токсично от него. Другият ензим – алдехиддехидрогеназа, който Създателят предвидливо е разместил във всички тъкани на човешкото тяло, превръща токсичния ацеталдехид в безвредната оцетна киселина, по-голямата част от която още в черния дроб се превръща в споменатия ацетил-коензим А.
Според немалко учени незначителни количества етилов алкохол (20-30 мл ракия, водка или коняк) като цяло имат благоприятно въздействие върху организма – снемане на вътрешното напрежение и стреса, понижение на кръвното налягане, подобряване на общия тонус и т.н. Проблемите настъпват, когато погълнатото количество алкохол значително надвишава указаното. В този случай организмът не е в състояние да се справи с неговото инактивиране, както и с това на ацеталдехида, в резултат на което настъпват редица промени в състоянието, повечето от които (като действия и субективни усещания) са изключително неприятни както за самия индивид, така и за околните. За съжаление следват и трайни увреждания на редица органи и системи на човешкото тяло.
Как да се спасим от мъчителните последствия
Желанието да се избегнат или поне тушират ужасните преживявания, съпътстващи махмурлука, вероятно датира още от времето на първото съприкосновение на човека с „огнената вода”, на която кой знае защо французите с присъщата им изтънченост са дали странното наименование „eau de vie” (вода на живота). На посветените са известни редица „изпитани” средства, като се започне с добре известните зелева чорба, активен въглен (25 г на 100 мл вода), хлебна сода (2-3 г на 200 мл вода), витамин С (3-4 г в продължение на 2-3 часа) и се завърши с „коктейли” като т.нар. „Прерийна стрида”. Последният се получава, като се смесят суров яйчен жълтък, лютив доматен сос и около 50 мл водка или коняк, които обилно се посипват със сол, черен и червен пипер. Казват, че този „коктейл” предизвиква малък ядрен взрив в организма, който обаче се последва от блажено оттегляне на мъчителните усещания. В сферата на науката също се търсят спасителни решения, повечето от които поне засега водят единствено до скъсяване на продължителността на последствията.
Магията на бонбоненото дърво
Лъч надежда за по-успешно решаване на проблема представляват публикуваните от Цзин Лианг и нейните сътрудници от Калифорнийския университет в САЩ изследвания върху препарат, получен от семената на т.нар. Бонбонено дърво (Hovenia dulcis), чиято способност да ускорява разграждането на алкохола е известна на китайците отпреди около 15 века. Учените установили, че активната съставка, на която се дължи този ефект, е веществото дихидромирицетин. Според тях резултатите, получени при прилагането на препарата върху плъхове, в организма на които било внесено количество алкохол, еквивалентно на изпиването от човек на 20 бутилки бира, са повече от обнадеждаващи. След около 15 минути мъртво пияните плъхове, лежащи безпомощно по гръб, се изправяли и закрачвали бодро и с устойчива походка. Предстои проверка на действието на магическия препарат върху хора. Ето това вече е новина!
И докато учените полагат усилия да синтезират безвредно питие или да създадат препарат за ефективно разграждане на неразумно погълнатия алкохол, съблюдаването на умереност в неговата консумация е повече от желателно. Победата над враг №1 на човечеството е все още далече.