Беконът удължава живота
Учени от Федералния технологичен институт в Цюрих, Швейцария, установиха, че ниацинът (витамин В3) се бори със стареенето и удължава живота. Това означава, че ако човек иска да доживее до дълбока старост, ще е добре да консумира богати на ниацин храни, като сушени домати, чушки, фъстъци и дори бекон.
В рамките на изследването проф. Майкъл Ристоу и колегите му хранили кръгли червеи с богати на ниацин продукти. Учените констатирали, че животът на червеите продължил с 10 на сто по-дълго в сравнение с този на събратята им, чиято храна не съдържала ниацин. Екипът на проф. Ристоу планира скоро да извърши сходно изследване с мишки.
Заключенията на специалистите бяха подкрепени от 105-годишната Пърл Кантрел от Тексас, която е майка на 7 деца и останала вдовица на 38-годишна възраст. Тя увери, че обича да похапва бекон и че именно в него се крие тайната на дълголетието й.