Червеното месо помага на диабет тип 2
Увеличаването на броя на хамбургерите и други видове червено месо, които хората включват във всекидневното си меню, е свързано с повишен риск от развитието на диабет с течение на времето. Сингапурски специалисти са анализирали данни за 149 000 мъже и жени от САЩ, наблюдавани между 12 и 16 години.
На всеки четири години изследваните лица е трябвало да отговарят на въпрос какви количества червено месо консумират дневно. Като цяло участниците са съобщили, че включват във всекидневното си меню между половин и две порции червено месо. Една порция се равнява на два резена бекон, един хотдог или един хамбургер.
В края на изследването случаите на диабет тип 2 са били 7540. Изследването не доказва, че консумацията на червено месо причинява диабет тип 2, но потвърждава откритата при предишни проучвания зависимост между хранителния продукт и повишения риск от заболяването.