Дефицитът на витамин В6 усложнява протичането на COVID-19
Японски учени от Хирошима открили, че недостигът на витамин В6 може да усложни състоянието на пациенти с COVID-19. Когато е в достатъчни количества, той намалява риска от т.нар. цитокинова буря. Според авторите на изследването, публикувано в списание MedicalXpress, този витамин помага и за облекчаване на последиците от заболяването. Витамин В6 намалява възпаленията, както и окислителния стрес, предотвратява образуването на тромби и др.
Освен това учените доказаха, че при пациентите с хронични възпаления, хипертония, диабет, затлъстяване и сърдечносъдови заболявания имунната защита е по-слаба заради дефицита на този витамин в организма им в сравнение със здравите хора.
Витамин В6 е водноразтворим витамин, който се набавя основно чрез храната. Присъства в много продукти като месо, риба, ядки, бобови култури, грозде, плодове и зеленчуци.