Здраве

23 Септември 2013

4711

Животът днес

Дендротерапия – вземете енергия от природата

Дендротерапията е метод за лечение и профилактика, основан на целебните свойства на дърветата. На пръв поглед това изглежда като бабини измислици, но има напълно научна обосновка. Холандски специалисти изследвали 10 хиляди девойки на възраст от 16 до 26 години и установили, че тези от тях, които живеят в близост до гора, боледуват с 20% по-рядко от връстничките си в градовете. И това не е всичко.

Биолози стрили борови иглички и листа от бреза, дъб и топола. Сложили ги под микроскоп, капнали върху тях не особено чиста вода и наблюдавали какво се случва с микробите. Върху боровите иглички те изчезнали за 10 минути, върху дъбовите листа - за 15 минути, а върху брезата и тополата за 20-25. Всъщност в този експеримент няма нищо сензационно. Отдавна е известно, че въздухът под дърветата е много по-чист от този в домовете ни. Един куб.м въздух в борова и кедрова гора съдържа 700 микроби, както в операционна.

Неслучайно по целия свят все по-популярни стават дървените къщи. И това съвсем не е модно течение в архитектурата. Дърветата лекуват психиката, активизират обмяната на веществата, отнемат главоболието, намаляват последиците от стреса. Затова хората обичат да се разхождат в парка или гората, да се заслушват в шума на листата, да вдишват аромата им.

Привържениците на дендротерапията използват дърветата не толкова за лечение на определени заболявания, колкото да повишат самочувствието и настроението си. Те са убедени, че дърветата притежават особено енергийно поле и оказват изключително благотворно въздействие върху хората. Дърветата могат да „изсмукват” негативната енергия от човека и да го зареждат с положителна.

Най-благоприятното време за занимания с дендротерапия е рано сутринта или между 16 и 18 часа. Зимата дърветата са по-малко активни. Енергийният им потенциал намалява с 50-70% при широколистните видове и с 15-25% при иглолистните. 
Какви са лечебните свойства на някои дървесни видове

Дъб
В древността много племена са предпочитали дъбови гори, където да се установят. Смятало се е, че съседството с могъщите дървета носи здраве и сили. Дъбът е мощен генератор на положителна енергия, помага за подобряване на мозъчната дейност. Дъбът е много добро средство срещу стрес, активизира кръвообращението и защитните механизми на имунната система при хронични заболявания, помага при сърдечносъдови проблеми, ускорява оздравителния процес след боледуване. Престоят в дъбова гора нормализира кръвното налягане при хипертоници и облекчава полиартритите.

Бреза
Това е едно от най-почитаните дървета от славяните. Брезата се смята за слънчево, чисто дърво, което носи щастие, светлина и радост във всеки дом. Дървото с типичната бяла кора може да акумулира всякакви болести, отнемайки ги от човека. Дървото е източник на енергия и жизнени сили, помага при грип и настинка, концентрира силите и вниманието. Брезата прекрасно йонизира въздуха и успокоява, намалява нервното напрежение. Повишава тонуса на кръвоносните съдове, помага при лечение на сърдечносъдови заболявания. Брезовият сок е наситен с витамини и минерали, затова е много добро средство за укрепване на целия организъм.

Бор
Повишава общия тонус и устойчивостта на организма, отнема умората и последствията от стреса. По-продължителният престой в борова гора избавя от кашлица и настинка. Борът е чудесно средство срещу депресия, зарежда с бодрост и елиминира негативното влияние на околната среда. Директният контакт с дървото избавя от раздразнителността и негативните мисли, успокоява и уравновесява. По-продължителното престояване в борова гора помага при различни хронични заболявания на горните дихателни пътища.

Трепетлика
Отнема главоболието, но не бива да се прекалява с престоя около това дърво. То е способно да отнема енергия от хората при по-продължителен контакт.

Топола
Също има двойствено действие. Това дърво извлича отрицателната енергия от околната среда, но хора, пред чиито прозорци расте топола, често се оплакват от главоболие.

Бук
Подобрява кръвообращението и повишава устойчивостта срещу стрес.

Кестен
Намалява нервното напрежение, лекува ревматични заболявания.

Липа, ябълка, ясен
Повишават общия тонус и подобряват съпротивителните сили на организма, отнемат умората и последиците от стреса. (ЖЗ)

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 69