Как да боледуваме по-малко през зимата
Ниските температури винаги са носели по-голям риск от различни заболявания. Затова в началото на зимния сезон специалистите по традиция напомнят какво трябва да направят хората и какви вещества да приемат, ако искат организмът им да устои на предизвикателствата, свързани със студовете.
Цинк
Един от най-необходимите минерали през зимата е цинкът. Неговото присъствие в организма в достатъчни количества позволява по-лесно да намалим риска от простудни заболявания, както и в по-кратък период да се възстановим след боледуване. Цинкът в по-големи количества присъства в червеното месо, ядките, бобовите култури, тиквеното семе.
Витамин С
Отдавна е доказано, че витамин С намалява опасността от сезонните заболявания и помага на организма ефективно да се бори с тях. Много плодове и зеленчуци са богати на този витамин, но в големи количества го има и в цитрусите, които препълват магазините през зимата.
Витамин D
Той е особено важен в зимния период. Дефицитът му може да доведе до проблеми в много системи и органи. Хората с недостиг на този витамин по-често страдат от простуди и са по-лесна мишена за вирусите, а инфекциите на горните дихателни пътища протичат по-тежко.
Известно е, че витамин D се образува в човешкия организъм под влиянието на слънчевите лъчи. Но, когато навън е студено, повечето хора прекарват времето си в закрити помещения, а и слънцето е доста оскъдно. Затова експертите съветват при всеки удобен случай да се излиза навън. Препоръчва се и употребата на продукти, богати на витамин D. Това са мазните видове риба, субпродуктите, сирената и яйцата, особено жълтъкът.