Как да компенсираме дефицита на витамин D
Известно е, че през зимата, когато слънцето е оскъдно, много хора изпитват дефицит на витамин D. Това обаче може да създаде сериозни здравословни проблеми, затова учените напомнят кои храни съдържат най-големи количества от този витамин.
Най-много витамин D има в продуктите от животински произход, като лидер е рибата. Специалистите препоръчват да се консумират риба тон, сьомга, херинга, скумрия, приготвени на пара и запечени. В рибата се съдържат още калций и фосфор, които са изключително необходими за човешкия организъм.
Говеждият черен дроб и яйцата също са богати на витамин D, а по-малки количества от него се съдържат в гъбите като печурките.
Учените напомнят, че нивото на съдържащия се в организма витамин трябва да следят на първо място диабетиците, страдащите от наднормено тегло или жените с проблеми в менструалния цикъл.
Дефицитът на витамин D е трудно да се установи без изследвания, но признаците може да са депресия, повишена уморяемост и обща отпадналост.