Здраве

4 Септември 2024

437

credoweb bg

Правилно ли храня детето си? Осигурявам ли му всичко необходимо за растежа? Какво включва разнообразното и здравословно меню? Напълно ли трябва да забраня чипса, солетите, бонбоните и други подобни храни?  

За някои родители е трудно да се ориентират в морето от информация. Тази статия представя най-важните основни препоръки за различните възрастови периоди от 0 до 12 години. 

Въз основа на промените в интензивността на растежа и развитието на детето – тегло, поведение, нервно-психично развитие, двигателна активност, начин на живот и хранителни нужди,  детската възраст се разделя на следните периоди: 

  • Ранна детска (яслена) възраст – от 1 до 3 години; 
  • Предучилищна възраст (от 3 до 6 години); 
  • Училищна възраст (от 7 до 18 години), разделена на две подгрупи: от 7 до 11 години и от 12 до 18 г. 

От 0 до 12 месеца - кърмене и въвеждане на първи храни

Грижата за правилното хранене започва по време на бременността. Още в деветата гестационна седмица бебето вече има вкусови рецептори. Затова по-късно то може да има предпочитания към храна, която вече е опитвало чрез майка си, преди да се роди.

От раждането до навършването на 1 година бурните процеси на растеж са несравними с тези на възрастния човек. Всеки дефицит може да смути развитието на детския организъм. 

Световната здравна организация препоръчва бебето да приема само кърма в първите 6 месеца. В началото майчиното мляко съдържа коластра, важна за бебето. Дори да е на изкуствено хранене, до края на 6-я месец то не се нуждае от вода, чай, сок и т.н.

Първите или захранващите храни постепенно заместват кърмата в периода между 6 и 23 месеца. Известни европейски педиатри съветват другата храна да се предлага без принуда, но след като майките вече са накърмили. 

Храненето от 1 до 3 години

Бебето прохожда и до 3 годинки е важно да похапва всеки ден комбинация от основни храни: 

  • Зърнени храни и/или картофи; 
  • Плодове и зеленчуци; 
  • Богати на белтъчини храни – месо (телешко, пилешко), риба, яйца; 
  • Бобови храни. 

Обръща се специално внимание на богатите на белтъчини храни. Протеините участват в почти всички процеси в организма - растежа, развитието, имунна система. Подходящи храни са телешко или нетлъсто свинско, риба, яйца и бобови храни. Месото участва в диетата най-малко 4-6 пъти седмично, а рибата (прясна) - поне 1 път седмично. Повечето деца нямат проблем с яйцата, дори ги обичат много. Затова ги сервирайте варени, бъркани или в състава на ястия.  

Разбира се, всеки ден предлагайте на детето пресни зеленчуци и плодове според сезона. Приготвените ястия от зеленчуци трябва да са с ниско съдържание на сол и мазнини, а десертите от плодове – с минимум захар. 

Консервираните зеленчуци и плодове не са препоръчителни за най-малките, защото съдържат стабилизатори, сол, захар и консерванти. При обработката голяма част от витамините се разрушават. 

До 400 ml прясно и/или кисело пълномаслено мляко и средно 25 g млечни продукти (обезсолено сирене, кашкавал, извара) на ден са напълно достатъчни. По възможност не давайте подсладени млека. 

Като стане на 1 г. давайте на детето по малко пълнозърнест хляб и макаронени изделия. Мазнините в тази възраст - 1 до 3 г., трябва да се набавят главно от масло и растителни масла. 

От 3 до 6 години децата имат нужда от много калории

В този период от детското развитие потребностите от енергия се повишават. Малките растат като гъбки, а и повечето от тях скачат и тичат много. Това е моментът, когато се създават хранителни навици за цял живот. Точно затова осигурявайте на децата пълноценна и разнообразна храна. Ето основните групи храни: 

  • Хляб, зърнени храни или картофи; 
  • Мляко или млечни продукти; 
  • Месо или риба; 
  • Яйца; 
  • Боб, леща и други варива; 
  • Плодове и зеленчуци. 

Зърнените храни и картофите са богати на нишесте, което е основен източник на енергия и трябва да бъдат включени във всяко основно хранене – закуска, обяд и вечеря. Пълнозърнестият хляб и други пълнозърнести храни са богати на растителни влакнини (фибри), както и на витамини от група В. Фибрите стимулират функцията на стомашно-чревния тракт.  

Обаче не се изкушавайте да давате готови пакетирани сладкиши като кроасани, вафли и др. Шарените опаковки привличат децата, но съдържанието им е по-скоро вредно за тях. Всичко, което съдържа много мазнини, сол, захар, не е подходящо. 

Плодовете и зеленчуците са много важни за децата в тази възраст. Те доставят голямо количество витамини, минерали и биологично активни вещества, които повлияват благоприятно растежа и развитието, както и функциите на имунната система. Имат ниска енергийна стойност, високо водно съдържание и са богати на фибри. 

Отново, и в тази група месото, рибата и яйцата, както и техните растителни алтернативи - боб, леща и ядки, са важни. Те са богати източници на протеини и желязо. Всяко основно хранене - закуска, обяд и вечеря, трябва да включва източник на белтъчини. Препоръчително е родителите да ограничават общо приема на мазнини на децата, особено на животинските. 

Млякото и млечните продукти доставят на подрастващия организъм калций, който е от жизнено важно значение за поддържане структурата и здравината на костите и зъбите. Млякото е богато на пълноценни белтъци, витамин А, витамин Д и витамини от групата на В. Киселото мляко има специално значение в храносмилането, защото съдържа млечнокисели бактерии, които спомагат за смилането и на другите храни в стомашно-чревния тракт.  

В тази възраст децата се хранят четири пъти дневно, за да се предотврати приема на големи количества храна наведнъж, което затруднява храносмилането. На един прием детето не трябва да консумира повече от 350 - 400 г храна. Закуската е важна и не трябва да се пропуска.  

Добре е малчуганите да бъдат включвани в изготвянето на менюто, пазаруването и приготвянето на храната под формата на игра. 

Хранене при децата от 7 до 12 години

Бурният растеж в тази група продължава, като в добавка идва и началото на пуберитета. Детското меню между 7 и 12 г. трябва да включва източници на енергия и основни хранителни вещества в необходимите количества за предотвратяване на недостиг или излишък.

Тук важат основните принципи на здравословното хранене – протеини на всяко хранене (яйца, извара малко месо/риба, ядки или варива). В добавка малко качествени тестени изделия, или ориз, картофи. Ако успеете да научите детето да яде достатъчно салати, пресни плодове, сте направили първата важна стъпка за доброто му здраве като възрастен.

При храненето на децата в училищна възраст количеството протеини и мазнини, необходими за организма, е около 68 г на ден, а за въглехидратите се изисква 4 пъти повече. Нужните калории за един ден при дете на 8-12 години е около 2400-2800 kcal. За сравнение – една майка с нормална фигура обикновено яде доста по-малко.

Диетолози напомнят, че сутрешната закуска е много важна за всяка възрастова група, тъй като след дългия нощен сън всеки се нуждае от зареждане с енергия  за учене, игри и спорт. За закуска сутрин избирайте мляко със зърнена закуска и плод, сандвич със сирене или кашкавал, сандвич с шунка, яйца, чаша прясно или кисело мляко, плодове или натурален плодов сок. 

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook