Калцият не се съдържа само в млечните продукти
Калцият има огромно значение за поддържане на сърдечносъдовата и нервната система в добро състояние, за функциите на мускулите. Дневната потребност на организма от този елемент е около 1000 мг.
Специалистите обаче подчертават, че калцият може да се набави не само от млеката и сирената. Учените съставиха списък на други достъпни продукти, които могат да заредят организма ни с полезния елемент:
- Листни зеленчуци
- Бял фасул
- Консервирана сьомга
- Сардини
- Смокини
- Бадеми
- Ряпа
- Сусам
- Портокали
- Морски водорасли
- Сирене тофу
- Кокоши яйца
Според специалистите важно е да знаем, че калцият се усвоява добре от организма само в присъствието на витамин D, а неговото количество зависи от физическата активност на хората. Освен това калцият може да намалее при недостатъчно белтъчини и прекалена употреба на животински мазнини. Прекаляването с този елемент също не се препоръчва, защото може да се стигне до учестено сърцебиене, болки в ставите и др.