Лукът и чесънът са универсална защита от рак
Лукът и чесънът, които традиционно присъстват на нашата трапеза, са уникални продукти, които могат да предпазят организма от развитие на ракови заболявания. До този извод стигнаха френски учени. Не случайно още от древността хората употребяват лук и чесън.
Основният позитивен ефект от тези зеленчуци специалистите свързват с техните противовъзпалителни свойства.
През миналата година беше проведено изследване относно червения лук. Оказа се, че той има уникален състав. Учените бяха заинтригувани най-вече от вещество от класа на антоцианите, на което се дължи характерният цвят на този лук. Беше доказано, че то потиска разпространението на рака. Червеният лук съдържа още флавоноида кверцетин, който също се бори с канцерогенните заболявания. Позитивният ефект се изразява в това, че лукът активира биологичните пътища, които заставят раковите клетки сами да се унищожават.