Над 70% от българите похапват поне три пъти дневно
Проучване
Според последното проучване за нагласите на българите по отношение на храненето по-голямата част от анкетираните споделят, че посягат към храна или напитки извън основните хранения. Две трети (72,3%) от участващите в изследването отговарят, че го правят над 1-2 пъти седмично, като 20% са тези, които похапват всеки ден.
Допитването е проведено от агенцията за маркетингови проучвания Pragmatica сред 410 мъже и жени между 18-60 години. То е част от глобално изследване на нагласите в още пет страни от Европа, сред които Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания.
Направеното изследване разкрива основните нагласи на интервюираните по отношение на това колко пъти на ден се хранят и какви продукти предпочитат. Основният акцент е сложен върху похапването, или снакинг, както то се нарича в западните страни, което обхваща всичко, което човек приема извън основните хранения, включително кафето и другите напитки.
На базата на резултатите Pragmatica извежда няколко основни извода за типа предпочитани храни и за причините, които подтикват хората да похапват. Основният извод, който е валиден както за България, така и за страните от Западна Европа, е, че се открояват шест пикови момента от денонощието, в които хората похапват. Освен на закуска, обяд и вечеря анкетираните са отговорили, че консумират храна и през други часове на денонощието. Интересен е фактът, че над 10% похапват и след вечеря. Тъй като най-честата посочена причина за допълнително хранене е нуждата от повече енергия за тялото, едно от обясненията за похапването е напрегнатото ежедневие и динамичният живот. Така например осем от десет българи споделят, че похапват, защото искат да доставят допълнително енергия за тялото си. Обобщеният процент за страните от Западна Европа е 40, като германците и испанците са тези, които определят нуждата от допълнителна енергия като водеща в избора им на храна.
Второто основание за похапване в различни часове, посочено от анкетираните, е задоволяването на нуждата от наслада и удоволствие. Почти половината от западноевропейците отговарят, че това е основната причина за малка закуска, като тя е най-силно застъпена при британците. Поставена е на второ място в България, като 40% от сънародниците ни признават, че похапват, за да си доставят „награда за душата“. Силата на ума е третата нужда, която похапването задоволява. 11% от българите (15% в Западна Европа) посочват, че храната избистря ума и им помага повече в ежедневната работа. Тази причина е най-често срещана сред отговорите на младите хора (18-24 години).
Най-консумираният продукт (средно около 60,5%) от българите и от западноевропейците са плодовете. На второ място е поставен шоколадът, като обяснението за това може да се търси в удоволствието и енергията, която той доставя на тялото и ума. Българите похапват поравно сладки и солени продукти (около 22%), докато две трети от западноевропейците предпочитат повече сладките за сметка на солените.
Похапването традиционно върви най-добре с напитка, като за около девет от десет интервюирани българи тя е задължителен елемент по време на хранене (61% при западноевропейците). Най-често консумираната напитка в Европа е кафето (52%), следвана от сок (30,4%), чай (25,5%) и газирани напитки (21,6%). Обяснението за това може да се открие в ободряващата сила на кофеина и в енергията, която той дава. Интересна тенденция, която е валидна за около половината българи, е заместването на сутрешната закуска с кафе. Тези, които пропускат вечерята, обаче са само 5%. За сравнение по-голяма част от участниците в анкетата от страните в Западна Европа споделят, че комбинират закуска и кафе като балансиран начин за здравословно хранене.
Според съвременните теории петкратното хранене се препоръчва от специалистите. Въпреки това все още 1/4 от анкетираните българи се придържат към стандартното трикратно хранене.
Други интересни факти за похапването
• 64% от анкетираните имат позитивно или неутрално отношение към похапването.
• 45,1% от българите разчитат на едно междинно похапване, а 23,9% - поне на две.
• Най-често българите похапват в офиса (32%), а около 20% - в движение „на крак“. За сравнение в Западна Европа 68% от междинните закуски се консумират у дома, а само 10% „на крак“.
• 70% от продуктите за похапване се купуват предварително.
• 67% от анкетираните западноевропейци предпочитат да похапват в компания, в България този процент е 68,9%.
• Британците най-рядко споделят закуската си (22%), докато италианците са тези, които я споделят най-често (44%).
• Французите пият най-много, докато похапват.