Нобелови лауреати се отглеждат с... шоколад
Американският учен Франц Месерли откри необичайна закономерност: колкото в една държава употребата на шоколад е по-голяма, толкова повече са и Нобеловите лауреати в нея. „Мисълта да направя подобно изследване се появи, когато бях в Катманду и нямаше какво да правя. Когато открих тази закономерност, не повярвах на очите си”, разказва специалистът. Според него списъкът с 23-те страни, в които най-много се яде шоколад, напълно съвпада със списъка на държавите, които могат да се похвалят с най-много носители на Нобелова премия. Първо място в рейтинга заема Швейцария, следвана от Швеция, Дания, Австрия и Норвегия. Според Месерли САЩ е някъде по средата на списъка и ако американците искат да увеличат нобелистите си, ще трябва да изяждат 125 хил. тона шоколад повече всяка година. Изключение от новооткритото правило е Швеция, страната, в която се връчват престижните премии. Според количеството на употребявания от шведите шоколад те би трябвало да имат 14 нобелови лауреати, а в действителност те са 28.