Обикновената сода унищожава пестицидите
Содата за хляб, която може да се открие във всяка кухня, има уникални дезинфекциращи свойства, доказаха учени от Великобритания. Измиването на плодовете и зеленчуците със сода позволява само за 15 минути да се отстранят до 96% от съдържащите се в тях пестициди. Този метод се оказва доста по-ефективен от приетото в много страни киснене на плодовете и зеленчуците в специални разтвори.
Изследването, проведено от учените, установило, че содата за хляб разтваря пестицидите благодарение на високото съдържание на основа, която принуждава химическите вещества да се разпадат на безопасни молекули. Учените отбелязват, че отдавна е известен негативният ефект, който нанасят върху здравето на хората пестицидите от плодовете и зеленчуците. Затова и специалистите продължават да търсят начини за елиминиране на вредата от химическите вещества в хранителните продукти.