Преработеното месо и колбасите са особено вредни за жените
Шотландски учени доказаха, че употребата на преработено месо повишава опасността от развитие на рак на млечната жлеза при жените. Специалистите от университета в Глазгоу проведоха изследване, в което взеха участие около 360 хиляди жени. В резултат учените установиха, че употребата на 9 грама обработено месо на ден повишава с 15% риска от рак на млечната жлеза в зряла възраст, съобщава European Journal of Cancer. Посоченото количество отговаря на три парченца бекон или два кренвирша на седмица.
В 10 предишни изследвания с участието на 1,7 млн. жени при 40 хиляди от тях бил открит рак на гърдата. Оказало се, че заболяването е свързано с употребата на преработени меса и колбаси само при жените в постменопауза. При младите представителки на слабия пол такава връзка не била установена.
При всички положения дамите трябва да избягват тези продукти, които никога не са били част от здравословното хранене.