Шотландски учени доказаха, че употребата на преработено месо повишава опасността от развитие на рак на млечната жлеза при жените. Специалистите от университета в Глазгоу проведоха изследване, в което взеха участие около 360 хиляди жени. В резултат учените установиха, че употребата на 9 грама обработено месо на ден повишава с 15% риска от рак на млечната жлеза в зряла възраст, съобщава European Journal of Cancer. Посоченото количество отговаря на три парченца бекон или два кренвирша на седмица.

В 10 предишни изследвания с участието на 1,7 млн. жени при 40 хиляди от тях бил открит рак на гърдата. Оказало се, че заболяването е свързано с употребата на преработени меса и колбаси само при жените в постменопауза. При младите представителки на слабия пол такава връзка не била установена.

При всички положения дамите трябва да избягват тези продукти, които никога не са били част от здравословното хранене.

Сподели във Facebook