Здраве

7 Март 2017

credoweb bg

Вкусовите рецептори в човешкия организъм различават 4 основни вкуса – сладко, солено, кисело и горчиво. Японците прибавиха още един  – умами, който е нещо между сладко и солено, характерен е за азиатската кухня и не е особено популярен у нас, пише в профила си в Credoweb  доц. Тодор Широв, отоневролог в УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ. Една от най-често срещаните причини за увреждането на вкуса е т.нар. биметализъм – човек има пломби с различен състав по зъбите. Когато два различни метала са поставени в електролитна среда, между тях протича електрически ток. Макар и слаб, той тече непрекъснато – седмици, месеци, години, като уврежда рецепторите на езика. Тези хора отначало получават тръпнене, щипане и боцкане в езика, а след това може да се стигне и до загуба на вкуса. Пациентите често се лутат между различни кабинети, докато не ги изпратят в специализирана лаборатория в Стоматологичния факултет, която изследва електрическите потенциали на пломбите. Ако те са по-големи, пломбите просто трябва да се сменят и така проблемът ще бъде решен. 

Прочетете още: Гъбички и пломби в устата може да увредят вкуса ни

Сподели във Facebook