Здраве

27 Януари 2010

2226

Животът днес

Британският  диетолог Майкъл Полън се опитва от дълги години да формулира приблизителни норми за здравословно хранене.  Преди да издаде книгата си “Правилата за хранене”, той се е консултирал и е събирал информация от много опитни колеги – гастроентеролози, психолози, антрополози и диетолози.

Предлагаме ви някои от основните водещи принципи, до които авторът стига и препоръчва като изпълними от всеки.

Колкото е по-бял хлябът, толкова е по-вреден.
Бялото брашно действа на обмяната на веществата почти като чистата захар.

Не яжте сухи закуски, които оцветяват млякото или водата.
Смята се, че е най-полезно да се закуси с мюсли и подобни изделия за бързо приготовление.

Не яжте храни, на които бабите ви не биха се доверили.
Хранителната промишленост непрекъснато се развива, в резултат на което щандовете са отрупани с продукти, за които нашите предци не са и сънували. Най-вредни са тези продукти, с чиято обработка съвременните технолози са се занимавали най-много.

Яденето трябва да засища глада, а не да е средство срещу скука.
Много често не ядем само от глад, а от скука, от притеснение, за да запълним времето си и даже просто за удоволствие.
Храната трябва да е разноцветна.

Старайте се да сервирате в чинията си продукти с поне 4 различни цвята.

Най-ярките естествени цветове имат пресните плодове и зеленчуци (но не и месото и хлябът).

Храните с дълъг списък на състава им върху етикета не са най-доброто.
Колкото повече съставки има в продукта, толкова по-голяма е неговата обработка. А това означава, че той съдържа консерванти, подсладители, овкусители, ароматизатори и други ненужни на организма вещества.
Ако прочетете на етикета на продукта сложни и непонятни съставки, не го купувайте. След като не слагате в домашно приготвените храни такива неща, не допускайте хитрите производители да ви пробутват в яденето всичките тези непознати съставки.

Яжте храни, приготвени чрез подкваса и ферментация.
Включете в менюто продукти, които вече са били частично преработени от гъби и бактерии. Такива са киселото мляко, сиренето, соевият сос  и др.
Не всичко мазно е вредно.

Пържените тестени изделия и чипсът са едно нещо, а мазната риба (сьомга, скумрия, аншоа) - съвсем друго.

Мазнината на рибата е богата на киселини, които са полезни за сърцето, нервната система и кръвоносните съдове.

Не яжте храни, които не се развалят дълго време.

Дългият срок на годност на продуктите по правило говори за по-голяма степен на обработка, което означава намаляване на тяхната хранителна стойност. Те са пълни с консерванти и други химикали. Изключение правят продуктите, получени чрез ферментация - като виното и меда, които могат да се съхраняват десетилетия.

Не се предоверявайте на обезмаслените храни.
Липсата на мазнини в даден продукт съвсем не означава, че той е полезен. Бързите въглеводороди  също допринасят за трупането на килограми.
Не яжте бързо.

20 минути са необходими на мозъка, за да схване, че сте се нахранили, и да изпрати съответния сигнал на стомаха.

Така че колкото по-бавно ядете, толкова по-бързо ще се нахраните.

Нещо за бульоните.
Месният бульон не е за препоръчване. Според лекарите в него са извлечени най-вредните вещества от месото, сред тях и тежката животинска мазнина. Затова пък зеленчуковият бульон е нещо съвсем различно. При варенето в него се извличат много хранителни съставки, затова той никога не трябва да се изхвърля.

Купете си по-малки чинии.
Британско изследване с участието на няколкостотин доброволци показа, че след като започнат да се хранят в чинии с по-малък диаметър, хората започват да ядат средно с 22% по-малко.
 
Съобразявайте се с местните традиции.
Според повечето диетолози най-правилно е в храненето да се придържаме към местната традиционна кухня.

Никога не яжте до насита.
Мозъкът не разбира веднага, че стомахът е пълен. Спрете да се храните, когато вече не изпитвате глад, и след 15-20 минути ще се почувствате напълно сити.

Не яжте накрак от уличните павилиони.
Почти всички продукти, които се продават на улицата, са пълни с концентрати, вредни мазнини и са бедни на полезни хранителни вещества.

Хранете се в компания.
Няколко изследвания показаха, че когато човек се храни сам, поема повече храна, отколкото ако има компания.

Изделията, които се назовават на всички езици еднакво, най-често не са храна.
Става дума за  бигмак и чипс.

Пицата и пастата например са съвсем друго нещо, за тях има думи в различните езици – макарони, фиде, пити и т.н.
Не се отказвайте напълно от „забранените” храни.

Няма нищо лошо в това понякога да се поглезим с нещо сладко или с някакво пържено месо.

В края на краищата животът би бил скучен и безрадостен, ако се състоеше само от ограничения.

Понякога правилата трябва да се нарушават.

Никоя крайност не е добра. Стриктното спазване на здравословния начин на хранене може да повлияе отрицателно на психиката, да прибави стресове, а оттук и проблеми със здравето.

Сподели във Facebook