Пробиотиците понижават кръвното налягане
Редовната употреба на продукти, съдържащи пробиотици, може да помогне за понижаване на кръвното налягане, съобщиха учени от Griffith University School of Medicine в Австралия. Те провели изследване с участието на 543 доброволци на различна възраст. Целта на специалистите била да проучат влиянието върху човешкия организъм, което оказват млечните и соевите продукти с пробиотици и най-вече съдържащите Lactobacillus.
Резултатите от изследването показали, че употребата на продукти с пробиотици снижава систоличното кръвно налягане с 3,56 пункта, а диастоличното - с 2,38 пункта. Затова учените са на мнение, че продължителната употреба на пробиотици може да има сериозен ефект върху стойностите на кръвното налягане.
Според експертите при съставянето на здравословна диета трябва да се включват не само традиционно препоръчваните плодове и зеленчуци, а и кисело мляко, качествено домашно сирене, млечнокисели и ферментирали соеви продукти. Те също могат да са много полезни.