Продукти, които отнемат шанса на рака
Учени от Великобритания откриха неизвестна досега връзка между възпаленията и вътреклетъчните процеси, което може да помогне в профилактиката и лечението на рака на дебелото черво, болестта на Крон и други заболявания на стомашно-чревния тракт, съобщава списание Nature.
Специалистите установили, че нарът, червените сортове грозде, крушите, лещата, соята и грахът съдържат вещества, които влияят благоприятно на процеса на автофагия – когато клетките поглъщат собствените си повредени елементи. Дисфункцията на този процес може да доведе до възпаление, което най-често се случва в стомашно-чревния тракт.
През 2011 г. Световната здравна организация публикува списък на продуктите, които помагат за общото укрепване на имунната система и са способни да спрат растежа на раковите клетки. Това са броколито, трите вида зеле – цветно, бяло и брюкселско, соята, лукът, чесънът, ядките, някои видове гъби (най-вече японските и китайските сортове), доматите, рибата, яйцата, цитрусовите плодове, куркумата и зеленият чай.