Революция в храненето
Готвачът-визионер, който разфасова статуквото
Бойка ВЕЛИНОВА
Тази година нашата страна за първи път се включи към световната благотворителна инициатива „Ден на хранителната революция”. Тя е факт благодарение на „министъра на здравословното хранене” Джейми Оливър, а българското място беше известното сред ценителите на вкусната и качествена храна Sage bistro на площада в с. Бистрица край София.
Кой е Джейми Оливър?
Повечето световноизвестни шеф готвачи се представят пред отбрана клиентела в ресторанти със звезди на „Мишлен”, обикалят екзотични места, самопрехласват се от таланта и егото си в собствените си телевизионни поредици, издават кулинарни бестселъри и... стигат дотук.
Един от най-младите сред тях, Джейми Оливър, обикновено момче от английската провинция, е малко по-различен: той трудно се справя в училище, защото има дислексия. Започва да помага на баща си в семейния пъб и още като тийнейджър открива, че готвенето е неговото призвание.
Любовта към натуралните, истински продукти от местни производители и страстта да ги комбинира скоро го правят един от най-харесваните готвачи на Острова. Първият му ресторант Fifteen е абсолютен хит. След суперуспешните ТВ серии и книги и спечелените купища пари обаче Джейми започва да изпитва чувство на вина, че не прави нищо по-съществено и полезно за хората. Тогава решава да обучава бедни младежи, отхвърляни от системата, за персонал в ресторантския бизнес. Докарва нещата дотам, че неговите подопечни готвят на официален обяд за гостите на премиера Тони Блеър!
Снежната топка се завърта и следват и други социални проекти, насочени към здравословния порцион като залог за дълъг и качествен живот. Сред тях е за детското хранене в столовете на училищата на Острова, където един от най-големите му успехи е официалното изхвърляне на вредните подсладени безалкохолни напитки и боклучавите храни от менюто. Оливър печели наградата на TED (неправителствено сдружение, където визионери и милиардери споделят нестандартните си идеи за бъдещето) за реч, в която изразява дълбокото си убеждение, че трябва да просвещава всяко дете в постулатите на правилното хранене в битката срещу затлъстяването, сърдечносъдовите болести, диабета, рака. Той ни кара да осъзнаем, че все по-често умираме преждевременно заради некачествено меню и лоши хранителни навици.
„Целта на моята благотворителна дейност е да вдъхновя хората да възстановят загубения контакт с истинската храна. Нека да повишим осведомеността и индивидуалната отговорност, да реанимираме умиращата култура на храненето по целия свят и да поддържаме живи готварските умения.” Джейми Оливър
Какво е Food Revolution Day?
Джейми употребява цялата си харизма, контакти и човешка загриженост, за да променя статуквото: не само в родната му Англия, но и в САЩ и Австралия. С обявяването на образователната инициатива „Ден на хранителната революция” на 17 май той вече покорява гладните за качествена храна от всички възрасти по целия свят. (Названието произлиза от кулинарната му поредица Food Revolution.) Посланици на неговата фондация осъществяват разнообразни акции, свързани с промените на мисленето и действията по отношение на храненето: само миналата година имаше повече от 1000 събития в 62 държави.
Целта е отърсване от клишетата на индустриализацията и градския живот и ориентиране към домашно приготвена храна от достъпни, местни и качествени продукти, за да бъдем енергични и да поддържаме добра форма. По-високата хранителна култура на деца и възрастни ще подобри здравето и бъдещето на милиони хора по света, уверен е Джейми и продължава напред.
Малките стъпки за голямата революция на истинската храна можем да започнем, смята той, като научим трима души (деца, колеги, приятели) да готвят любимото ни ястие със зеленчуци, като занесем пресни плодове и зеленчуци в офиса, като изровим стара семейна рецепта, която да сготвим и споделим с приятели, като посадим билки и зеленчуци на балкона или купуваме повече продукти от местни производители. (Бел.ред. На 27 май по 24 kitchen започва новата поредица на неуморния Джейми „Моето меню за 15 минути”.)
Българското участие
До нашата страна инициативата стига благодарение на известния фитнес експерт и консултант по хранене Галя Толкингтън. Организацията на събитието бе поверена на Диана Шингарова, фотограф и съавтор на колекцията рецепти „Изкуството на истинската храна” (заедно с Галя), и Гергана Вълова от Fine Line.
Поканата на собствениците на Sage bistro Ники и Иво Димитрови за благотворителния обяд на 19 май включваше вкусни изкушения като: салата от прясно сирене, белени домати и магданозено песто; чушка бюрек с коприва и сирене, запечена със зрял балкански кашкавал; прословутото агнешко печено на шеф готвача Иво Димитров с билки и задушени пресни картофи и спанак; домашно кисело мляко със сладко от диви горски плодове, а вечерята бе на свободна консумация. „Събитието предизвика интерес и без сериозна реклама, освен оповестяването чрез Фейсбук.
Гостите останаха много доволни от храната, от книжката с колекцията рецепти и от дегустацията на домашния сироп от бъз”, сподели Ники Димитров, съсобственик на бистрото, за „Животът днес”. Събраните средства, процент от куверта, засега са скромни, но световната благотворителна инициатива „Ден на хранителната революция” вече е стъпила и у нас. Всеки събран долар в световен мащаб ще помогне на едно дете в САЩ, Австралия или Великобритания да се включи в училищната програма Food Education Box, за която организаторите се надяват до няколко години да достигне и България.