Специалисти от американската организация за борба със замърсените селскостопански култури Environmental Working Group определиха кои плодове и зеленчуци съдържат най-много пестициди. Както можеше да се очаква, най-опасни са тези от тях, които нямат дебела кора.

Сред най-замърсените с пестициди се оказаха ягодите, спанакът, зелето, нектарините, ябълките, гроздето, прасковите, черешите, крушите, доматите, целината и картофите. Експертите отбелязват, че те не бива да се избягват от потребителите, но преди това трябва внимателно да се измият. Специалистите препоръчват за тази цел да се добави сода във водата в съотношение 1:100. Плодовете и зеленчуците да се накиснат в този разтвор за 12-15 минути, след което да се изплакнат и спокойно може да се употребяват.

А най-малко пестициди съдържат авокадото, царевицата, ананасът, замразеният грах, лукът, патладжанът, аспержите, кивито, броколите, гъбите и пъпешите.

Сподели във Facebook