Шафранът – скъп и лечебен
На нашата планета растат десетки видове минзухар. Това невероятно красиво цвете с бледовиолетов, жълт или бял цвят мирише на теменужки, а от сърцевината му се подават оранжеви близалца. От тях се добива най-скъпата подправка в света – шафранът.
От 100 000 цветчета се получава около килограм шафран. Неговото извличане е прецизно като ювелирната работа, а и в миналото са го ценили повече от благородните метали.
Днес килограм от най-евтиния, иранския шафран струва около $460, гръцкият е $780, а цената на испанския е приблизително $1000.
Шафранът се използва в много готварски рецепти, но от векове хората са открили, че той помага при много страдания. Шафранът тонизира, подмладява организма и го пречиства.
Най-качественият шафран не е жълтият, а тъмночервеният или червенокафявият. Той расте в местността Мунд, Южна Швейцария. Това е единственото място в Централна Европа, където шафранът се култивира и отглежда.