Чиновници от БИС внесоха предложение в промяна на стандарта на българското кисело мляко. Предложението касае промяна както на съдържанието, така и на опаковката на традиционния български продукт. 

Към момента БДС се отнася за кисело мляко, което се произвежда от краве, овче, биволско, козе мляко или смесено мляко чрез заквасване със симбиотични култури на Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, изолирани в България и неподлагани на генетична модификация, предназначено за консумация. Вносителите на предложението искат промяна в съотношението на Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, което според експерти означава, че ще се промени микробиологията на киселото мляко

Как да си направим кисело мляко у дома

Предложението е внесено от шефката на Дирекция “Политики по агрохранителната верига” на земеделското министерство Лора Пастухова-Джупарова, от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и фирма “Вамид 2002” ООД. МЗХГ категорично се противопоставя на намеренията традиционният български продукт да бъде изменян стандартово и като съдържание, и като опаковка.

Министерството на земеделието, храните и горите държи на запазването на традиционния характер на българските млечни продукти, които са познати в цял свят със своето качество и уникалност  още от древността.  

Сподели във Facebook