Учени от Финландия в продължение на 12 години анализирали данните на 4630 души на възраст от 25 до 64 г. Специалистите изследвали урината на доброволците, участвали в експеримента, за да установят колко сол употребяват. След това те били разделени в пет групи в зависимост от солта, която консумират. В първата група влезли участници, които употребявали най-малко сол – под 6,8 грама на ден, а в петата – доброволците, консумиращи най-много сол – над 13,7 грама на ден. По време на изследването при 121 души се развила сърдечна недостатъчност. Резултатите от проучването показали, че при хората, в чието меню солта е в най-голямо количество, рискът от сърдечна недостатъчност е 2,1 пъти по-висок в сравнение с хората, които употребяват най-малко сол. При групата, употребяваща от 10,96 до 13,7 грама сол на ден рискът бил 1,7 пъти по-висок.

Припомняме, че Световната здравна организация препоръчва да се консумира не повече от 5 грама сол в денонощие.
 

Сподели във Facebook