Здраве

14 Септември 2011

3825

Животът днес

Топхрани за нисък холестерол

Хранителните навици могат да изиграят сериозна роля за намаляването на повишения холестерол. Представяме ви 5 храни, за които специалистите от престижната американска Mayo Clinic твърдят, че помагат срещу вредните мазнини.

1. Овесена каша
Съдържа разтворими фибри, които намаляват липопротеините с ниска плътност, а точно те са т.нар. лош – LDL холестерол. Такива фибри има и в храни като боб, ябълки, круши, ечемик и сини сливи. Разтворимите фибри намаляват абсорбирането на холестерола в кръвта. Пет до десет грама от тях дневно при редовен прием намаляват и общия, и „лошия” холестерол. Това количество може да се набави от чаена чаша и половина овесена каша. Тя може да бъде овкусена с банан, настъргана ябълка или друг плод. Това ще подобри вкуса и ще увеличи ползата за здравето.

2. Риба и омега-3 мастни киселини
Хапването на тлъсти риби е полезно заради високото съдържание на омега-3 мастни киселини. Те намаляват кръвното налягане и риска от тромбози. Лекарите препоръчват седмично да се консумират минимум две порции от тлъстите риби. Най-добре е да се подбират сьомга, херинга, сардини, скумрия и езерна пъстърва. Трябва да приготвяте рибата на скара или на фурна, а не да я пържите. Алтернатива за хората, които не обичат риба, са екстрактите от ленено семе и рапица.

3. Орехи, бадеми и други ядки
Те също помагат за регулирането на високия холестерол. Тъй като са богати на полиненаситени мастни киселини, орехите пазят здрави и кръвоносните съдове. Дневният прием на ядки трябва да е около 40 грама, за да има полза за сърдечно-съдовата система. Важно е ядките да са сурови или само печени, без добавка на сол, захар или други овкусители. Заради високото калорийно съдържание на ядките намалете консумацията на други храни като сирена, хляб, червени меса. Вместо с крутони можете да подправите салатата си с шепа начукани ядки.

4. Зехтин
Съдържа ефективно количество от разнообразни антиоксиданти, които могат не само да намалят „лошия”, но и да увеличат „добрия” – HDL холестерол. За да имате полза, трябва дневно да приемате около 2 супени лъжици зехтин (20–25 грама) в замяна на други мазнини, напр. краве масло. Най-добрият ефект се постига с консумацията на екстра върджин (студено пресован) зехтин.

5. Храни със специфични здравословни добавки
В много държави на пазара вече има храни, обогатени със стероли или станоли – вещества, открити в растения, които блокират усвояването на холестерола. Често полезните добавки се влагат в маргарини, плодови и зеленчукови сокове, кисели млека. Количеството растителни стероли, които носят полза, е 2 грама дневно. Затова при покупка на обогатен продукт прочетете точно колко стероли съдържа. Обогатените храни не намаляват нивата на триглицеридите и не повишават „добрия” холестерол.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 182