Здраве

18 Юни 2024

659

credoweb bg

Щитовидната жлеза боледува сравнително често, като някои състояния са преходни, а други преминават в хронично заболяване. След като чуят диагнозата, много хора започват да търсят допълване на лечението с натурални средства или пък дори алтернативи на предлаганото лечение. 

Често попадат в онлайн групи за самопомощ, най-често в социалните мрежи като Facebook. За съжаление, потребителите там по правило са без медицинско образование. Смело препоръчват прием на добавки с келп, водорасли или домашни ликьори от орехчета. Нерядко се споделят дори съвети за пиене на капки йод за борба с паразити или за укрепване на имунната система. Това помага или по-скоро вреди на пациентите, които имат някакво заболяване на щитовидната жлеза?

Митове и реалност

За да предоставим достоверна информация, потърсихме мнението на двама уважавани ендокринолози – проф. Русанка Ковачева и доц. Александър Шинков от Клиниката по тиреоидни, паратиреоидни и метаболитни костни заболявания в Специализираната болница по ендокринология в София "Проф. Иван Пенчев".

Според проф. Ковачева, мантрата, че при проблеми с щитовидната жлеза автоматично се нуждаете от повече йод, е остаряла и погрешна. Днес йодният дефицит е рядкост, благодарение на йодирането на готварската сол, което осигурява необходимото дневно количество йод от 150 микрограма за възрастен човек.

Щитовидната жлеза наистина има нужда от йод за производството на хормони, но както недостигът, така и прекомерното количество йод могат да имат негативни последици. Проф. Ковачева предупреждава, че приемането на добавки или тинктури от зелени орехчета може да доведе до натрупване на излишен йод, което от своя страна може да отключи хипотиреоидизъм или да влоши съществуващи проблеми със щитовидната жлеза.

Готварската сол е достатъчен източник на йод

Доц. Шинков също подчертава, че зелените орехчета и продуктите от тях съдържат прекалено много йод и не трябва да се консумират прекомерно от хора с проблеми на щитовидната жлеза. В същото време, зрелите сухи орехи имат значително по-малко йод и могат да се консумират умерено.

Йодираната сол остава най-разпространеният източник на йод в много страни. Една чаена лъжичка (около 5 грама) съдържа приблизително 76 микрограма йод. В днешно време дефицитът на йод е рядкост, тъй като този минерал се намира и в много други храни.

Храни, богати на йод

Морските дарове са един от най-добрите източници на йод. Ето някои примери:

Морски водорасли: 1 грам сушени морски водорасли може да съдържа от 16 до 2,984 микрограма йод, в зависимост от вида и начина на обработка. Дори малки количества могат значително да надминат дневната препоръчителна доза.

Риба: 85 грама треска съдържат около 99 микрограма йод. За достигане на 150 микрограма ще са необходими около 130 грама треска.

Скариди: 85 грама скариди осигуряват около 35 микрограма йод. За достигане на 150 микрограма ще са необходими около 360 грама скариди.

Освен морските дарове, млечните продукти също могат да допринесат за приемането на необходимото количество йод. 

В заключение: Йодът е важен за правилното функциониране на щитовидната жлеза, но е от съществено значение да се приема в умерени количества. Консултирайте се със специалист преди да започнете прием на добавки или тинктури, за да избегнете нежелани ефекти върху здравето си.

Сподели във Facebook