Здраве

23 Февруари 2019

2540

Животът днес

Шведският професор по медицина и статистик Ханс Рослинг (1948-2017) е един от най-яростните привърженици на ваксините, който действително е осъзнал колко са важни те за оцеляването на човечеството. Веднъж на Световния икономически форум в Давос той задал на присъстващите следния въпрос: „Какъв процент от децата днес са ваксинирани срещу морбили: 30%, 50% или 85%?“. Повечето от най-умните хора на планетата сгрешили и само един на пет души отговорил правилно – 85%.

Проф. Рослинг споделя тази история, за да демонстрира колко малко хора разбират фаталните последици от отказа от имунизации. Толкова нисък процент на правилни отговори според него е доказателство за съществуването на предразсъдъци. Участниците във форума не само не знаели фактите, а повечето от тях наистина не смятали, че ваксините са високо ефективен начин на профилактика.

За съжаление професорът вече не е между нас и не може повече да задава неудобните си въпроси. Но едно е сигурно - ваксините са едни от най-значителните иновации, които имат огромен принос за намаляване основно на детската смъртност, както и за повишаване на продължителността на живота и икономическото развитие. Според статистиката всеки 1 долар в САЩ, вложен в имунизация, има възвращаемост от 16 долара във вид на намалени разходи за здравеопазване и повишена производителност на труда.

Да се върнем към цифрите

85% ваксинирани срещу морбили в целия свят е доста по-добре от 30% или 50%, но са и по-малко от 95%, което би обезпечило защитата на цялото население.

Затова епидемии ще продължават да избухват периодично. За съжаление от 2010 г. броят на имунизираните срещу всички заболявания, предотвратими с ваксини, се е увеличил само с 1%.

Само факти

Независимо от прогреса, постигнат в областта на имунизациите през последните десетилетия, всяка година от болести, които могат да бъдат предотвратени с помощта на ваксините, умират 1,5 млн. деца. През последните години в 25 страни обхватът на имунизациите силно е намалял след 2010 г. Причините са различни. Някои държави и до момента срещат трудности с доставянето и съхраняването на ваксините. В други те са достъпни, но митовете за вредата от тях карат родителите да отказват да имунизират децата си.

Каква е истината за имунизациите

  1. Учените доказаха, че ваксините са най-безопасният начин за защита от много опасни заболявания.
  2. Винаги трябва да се поставят ваксини, независимо, че рискът от зараза може да е нисък. Сериозните заболявания имат лошия навик да се връщат, когато нивото на имунизации спадне. Това доказа епидемията от морбили в цяла Европа.
  3. Комбинираните ваксини са безопасни и ефективни. Те не оказват вредно влияние върху имунната система на децата. Учените категорично развенчаха и мита за връзката между ваксината срещу морбили, паротит и рубеола и развитието на аутизъм. Този слух се основава на едно единствено изследване, проведено през 1998 г., което учените веднага опровергаха. По-късно от него се дистанцира и списанието, което го публикува.
  4. Ако прекратим имунизациите, смъртоносните болести ще се върнат. Даже при строго спазване на хигиената и санитарните изисквания инфекциите ще продължат да се разпространяват.

Хората днес са късметлии, защото живеят в епоха, в която успешно се използват ваксините. Както би казал проф. Рослинг, нека се придържаме към фактите и да се опитаме всеки човек да бъде имунизиран.

Ако все още се съмнявате в ползата от ваксините, вземете пример от мравките. Когато видят, че някоя от тях е заразена със спори на гъба-паразит, те не я изолират, а провеждат… имунизация. Болната мравка предава на здравите малко количество от спорите, което не е достатъчно да бъдат заразени, но стимулира дейността на имунната им система.

Сподели във Facebook