Защо не бива да допускаме дефицит на витамин D3
Знаете ли, че около 1 млрд. души в целия свят се борят с дефицит на витамин D3? Ограниченото количество на храни с богато съдържание на витамина правят недостига му в кръвта сериозен съвременен проблем. Най-много витамин D3 се съдържа в по-мазните риби (сьомга, херинга, змиорка); яйчен жълтък, черен дроб, масло и сирене, но забързаният ритъм на живот рядко позволява спазването на стриктен хранителен режим със самосиндикална цел набавяне на вит. D3. Приемът му под формата на добавка е най-добрият начин да се уверим, че не лишаваме организма си от важните качества на витамина.
А кои всъщност са те?
Витамин D3 играе две ключови роли в развитието и поддържането на здрави кости:
* подпомага усвояването на калция от храната в червата;
* осигурява правилното подновяване и минерализацията на костите;
* витамин D3 също повлиява имунната система - отговорен е за нормалното функциониране на имунната система, както и модулира отговора при възпаления.
CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.