Микроскопичните жители на червата са неподозирано важни за здравето
Нормалната флора означава способност на организма да се защитава сам от неблагоприятни фактори
Повечето хора вече знаят за ролята на добрите бактерии в лечението на стомашно-чревни разстройства и превенцията на диария по време и след прием на антибиотици. Но все още малко са запознатите с ролята на пробиотичните щамове за изграждане и поддържане на общия имунитет.
Какъв е механизмът, по който добрите бактерии ни предпазват от потенциални заплахи и какви са те?
Новородените нямат микроорганизми в червата и поради това в началото на живота си нямат защита. Микробната флора, която се поселява постепенно със захранването на бебето, стимулира възникването на имунни клетки в лигавицата на червото, които именно са защитата на организма от инфекциозни, алергични, имунни и дори злокачествени заболявания. Имунитетът, осигурен от пробиотичните бактерии в лигавицата на червото, е най-мощната преграда срещу враждебните външни фактори – патогенни бактерии, вируси, токсични продукти и храни, канцерогени. Нормалната флора освен това подпомага възстановяването на лигавицата при естествения процес на стареене на клетките. Същото е при възстановяването на увредената по различни причини чревна лигавица. В стомаха обикновено няма микроорганизми. В долните отдели на тънкото черво по брой те са междинни между горните сегменти и тези на дебелото черво. Именно там се съдържа основното количество нормална микробна флора. Когато тя е нарушена като състав и/или като обем, това състояние се нарича дисбиоза. Най-често става въпрос за намалени полезни микроорганизми като лактобацили, бифидобактерии и т.н. и за увеличени патогенни бактерии. Когато вредните бактерии вземат връх в храносмилателната система, те се качват в горните сегменти на тънкото черво. В резултат на ферментационни и гнилостни процеси се получава подуване на корема, увеличават се газовете, нарушава се смилането на въглехидратите, мазнините и белтъчините. Появява се диария, която понякога налага лечение с антибиотици и пробиотици. При леки форми на дисбиоза е достатъчно лечението само с пробиотик.
Интересът в целия свят към пробиотиците расте именно защото те влияят общо на здравето, не само върху състоянието на стомашно-чревния тракт.
Често се поставя въпросът не е ли достатъчно за поддържането на нормална чревна флора да се приемат хранителни продукти, съдържащи естествени пробиотици. Още повече именно изследванията на нобелиста Иля Мечников откриват връзката между дълголетието на българите и бактерията, която превръща прясното мляко в кисело. Днес тя е известна в цял свят като лактобацилус булгарикус. Но съвременните реалности са доста по-различни. На първо място никой не може да гарантира колко и какви пробиотични бактерии се съдържат в прекалено дълготрайното ни заводско кисело мляко. Все пак, ако човек е напълно здрав и редовно приема качествени млечнокисели продукти, е възможно това да е достатъчно за него. Но при проблеми с храносмилателната система или с общата устойчивост на организма решението е прием на пробиотични продукти. Създадени са множество препарати, съдържащи от добрите микроорганизми. Но качественият продукт в това направление изисква усъвършенствана биотехнологична процедура, висока компетентност и сложна апаратура. Освен да са добре подбрани, микроорганизмите трябва да са жизнеспособни и достатъчно на брой. Особено важно е да не загиват по пътя си към червата, преминавайки през киселинната среда в стомаха. Качествените пробиотици изискват съхранение в хладилник, защото съдържат действително жизнеспособни щамове от полезни бактерии. На българския пазар такъв продукт е „Лакто-4“.